Efter riksdagsledamot Elina Lepomäki (Saml.) igår meddelade att hon är beredd att fälla landskapsreformen och därmed också social och hälsovårdsreformen har statsminister Juha Sipilä idag meddelat att regeringen faller om reformen inte går igenom.

Svensk Ungdoms förbundsordförande Christoffer Ingo anser att landskapsreformen ska få falla och väljarna säga sitt i ett nytt riksdagsval.

– Nu har även riksdagsledamöter från regeringspartierna börjat tala om det som oppositionen länge vetat. Reformerna skapar mer onödig byråkrati, utan de lovade kostnadsbesparingarna. Nu är det dags för regeringen att ge sig och låta väljarna ta ställning i ett nytt riksdagsval, säger Ingo.

Regeringen har en väldigt liten majoritet i riksdagen och om leden i regeringspartierna inte håller så faller regeringen i en omröstning.

– Reformen får mothugg i både de 20 största städerna och på landsbygden. De ledande social- och hälsovårdsexperterna har länge dömt reformen, men ändå envisas statsministern med att driva en förändring som varken gynnar patienter eller serviceproducenter, säger Ingo.

Ingo hoppas på rakryggat agerande av regeringspartiernas ledamöter.

– Nu har bland annat Susanna Koski sin möjlighet att påvisa att hon jobbar för Österbotten och inte för centerpartiets regionalpolitik, avslutar Ingo.