En fråga som kommer bli aktuell då nästa partifullmäktige har valts av SFP:s partidag i Uleåborg är vem som ska axla ordförandeskapet för partifullmäktige. Svensk Ungdoms förbundsordförande Christoffer Ingo menar att partiet inte gynnas av att sittande riksdagsledamöter fungerar som ordförande för partifullmäktige.

– Våra ordförande för partifullmäktige hittills har varit rutinerade, duktiga och välkända politiker men samtidigt sittande riksdagsledamöter, och ordförandeskapet tar tid från riksdagsarbetet och från ledamöternas väljare. Vi behöver granska oss själva kritiskt och fråga oss varför vi aldrig gjort annorlunda, sade Christoffer Ingo i sitt tal i den allmänpolitiska debatten på lördagens partifullmäktigemöte i Helsingfors.

Svensk Ungdom efterlyser mer demokrati inom SFP och vill se att sittande partifullmäktigeledamöter ställer upp i ordförandeval till partifullmäktiges konstituerande möte i Uleåborg efter partidagen. I andra partier har partifullmäktigeordförande ofta varit någon som först därefter blivit riksdagsledamot eller partisekreterare.

– Den här chansen behöver också SFP ta, vi behöver visa att SFP vill inkludera sina medlemmar ännu mer. De politiska partierna kommer behöva förändra sig själva för att klara sig, det handlar helt enkelt också här om utbud och efterfrågan. Nu ser vi tydligt att väljare inte längre uppskattar stelhet, toppstyrning och gamla traditioner, avslutar Ingo.