Svensk Ungdom i Helsingfors kritiserar HRT:s beslut att minska rabatten på periodbiljetter för studerande från 50 till 45 procent och att slopa rabatten totalt på engångsbiljetter. Beslutet motiveras med att styrelsen har valt att inkludera även över 30-åriga studerande i rabatten.

Den totala potten som reserverats för studerande har alltså inte ökat, man har endast omplacerat pengarna.

Att alla studerande oberoende ålder ska ha rätt till studierabatten ser Svensk Ungdom som en självklarhet, men denna ökning borde vara en utvidgning av studierabatten i stället för att man tar av alla studerande under 30 år och ger till dem över 30 år, säger SU i Helsingfors ordförande Matias Hertzberg.

– Helsingfors ska vara en stad som sporrar till klimatsmarta resor och studerande ska uppmuntras till att använda kollektivtrafik även sporadiskt. De som brukar cykla men lämnar cykeln hemma i slaskväder måste nu välja mellan att betala en periodbiljett de inte använder tillräckligt eller fullt pris på enkelbiljetter. När det lönar sig att välja en periodbiljett försvinner möjligheten att välja färdmedel på basis av väder och humör, säger Hertzberg.

Svensk Ungdom i Helsingfors önskar att HRT-regionen skulle göra en satsning på studerande i stället för att följa regeringens väg med mera nedskärningar.

– Sänkningen i rabatten på kollektivtrafik är väldigt ovälkommen för studerande, som redan blir bestraffade med att studiestödet dras in om de tjänar för mycket pengar samtidigt som regeringen skär i själva stödet och förkortar studietiden, säger Hertzberg.