År: 2019

I Finland klassas tamponger och bindor som en lyxvara och omfattas av en mervärdesskatt på 24%, vilket är bland de högsta i EU. Vi anser att mensskydd istället skulle ha en reducerad skattesats på 10 % likt läkemedel. Mens är ingenting man väljer att ha och mensskydd är ingenting man väljer att lägga pengar på. I de flesta fall är det kvinnor som har mens och genom en sänkning av skatten kunde vi minska på en av de flera strukturella utgifter som kvinnor betalar på grund av sitt kön. En kvinna kan behöva lägga flera tusentals euro på mensskydd under sin livstid. Till exempel i en familj där det finns flera som menstruerar eller för en studerande kan kostnaden för mensskydd vara betydande för privatekonomin. Oavsett inkomst ska alla ska ha råd med mensskydd utan att behöva oroa sig för vad det kostar. Det enda rättvisa vore om nödvändiga hälsoprodukter som dessa omfattades av den lägre momsen.

Att ha råd med mens är en mänsklig rättighet och tillgång till billigt mensskydd är en nödvändighet, men trots det fortfarande ingen självklarhet. Mens är en global jämställdhetsfråga och tabun kring mens borde försvinna, att slopa mervärdesskatten på mensskydd kunde vara ett litet steg på vägen.

 

Därför vill Svensk Ungdom i Österbotten och Svensk Ungdoms jämställdhetsutskott att SU ska jobba för:

ATT mervärdesskatten på mensskydd slopas

ATT mensskydd omfattas av en reducerad skattesats på 10%

ATT kvinnor i framtiden ska slippa extra utgifter p.g.a. sitt kön

 

Förbundsstyrelsens svar:

Motionären lyfter ett viktigt och aktuellt ämne. Svensk Ungdoms förbundsstyrelse håller med om att mervärdesskatten på mensskydd borde sänkas. Mens är absolut ingenting man väljer att ha, och att blöda en gång per månad blir väldigt dyrt i längden. Det finns preparat som man kan använda sig av för att inte ha mens. Dock kostar även dessa och ingen ska behöva ta till olika onaturliga preparat och metoder för att spara in pengar.

Vi i förbundsstyrelsen vill uppmuntra alla som menstruerar till att köpa hållbara, miljövänliga och ekonomiska alternativ till mensskydd, som till exempel menskopp. Dock passar inte menskopp alla och flera av dem som menstruerar behöver även annat än mensskydd som kostar under menstruationen. Många kan till exempel behöva värktabletter, värmefiltar eller ärtpåsar för att lindra menssmärtorna. Utan mensskydd eller värklindrande medel skulle flera kvinnor bli tvungna att vara borta från till exempel skolan eller simningen.

10% är det minsta mervärdesskatten ligger på i Finland. Så som motionären säger hör bland annat läkemedel till den kategorin.

Förbundsstyrelsen föreslår därför att Svensk Ungdom ska arbeta för:

ATT mensskydd omfattas av en reducerad skattesats på 10%

ATT kvinnor i framtiden ska slippa extra utgifter på grund av sitt kön

 

Utskottets förslag:

ATT mensskydd omfattas av en reducerad skattesats på 10%

 

Kongressens beslut

ATT mensskydd omfattas av en reducerad skattesats på 10%