FPA meddelade i dag att man kräver 40 000 studerande på sammanlagt 43,3 miljoner euro i studiestöd på grund av att de haft för höga inkomster. Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo påpekar att det jämfört med förra året är 5000 studerande fler som tvingas betala tillbaka studiestöd och att det numera finns undersökning som visar på att staten skulle tjäna på att höja inkomstgränserna för studerande.

– Studiestödets inkomstgränser på nuvarande nivå har levt ut sin tid. Nuvarande gränser motarbetar flit och högre sysselsättning samtidigt som systemet är ett byråkratiskt monster, säger Ingo.

Svensk Ungdom har redan länge förespråkat en höjning av inkomstgränserna med 50% från nuvarande nivåer och numera finns det undersökning av löntagarnas forskningsinstitut som visar att staten skulle tjäna hela 6 miljoner euro på att låta studerande förtjäna mer på sidan om studierna.

– Ingen gynnas av nuläget med byråkrati och låga inkomstgränser. En 50% höjning av inkomstgränserna skulle betyda att en studerande skulle få förtjäna cirka 1000 euro per månad utan att behöva betala tillbaka studiestödet. 2019 måste vara sista året så här många studerande krävs tillbaka dessa summor, säger Ingo.