I maj fick Svensk Ungdom en ny styrelse som kommer leda förbundet under verksamhetsåret 2019-2020! Liber ställde några frågor till medlemmarna i förbundsstyrelsen:

 

1) Vem är du?

2) Vilka frågor brinner du för?

3) Berätta om ett fint SU-minne!

4) Vad gör du i sommar?

 

Frida Sigfrids, förbundsordförande

 1. Jag är 23 år gammal och studerar offentligt ledarskap på Åbo Akademi i Åbo då jag inte håller på med politik.
 2. Jag brinner främst för klimat- och utbildningsfrågor. Vi behöver en mer ambitiös klimatpolitik både i Finland och inom EU. Samtidigt behöver vi minska pressen på studerande och i stället satsa på att studerande mår bra.
 3. Mitt finaste SU-minne är helt klart då jag blev vald till ordförande för världens bästa ungdomsförbund på SU:s kongress i Kristinestad.
 4. Under sommaren ska jag vila ut efter en hektisk kampanjvår och samla krafter inför hösten genom att läsa böcker, umgås med alla kompisar jag inte hunnit träffa på ett tag och bara ta det lugnt.

 

Nicolas Sjöberg, vice ordförande

 1. 22 år gammal, kommer från Jakobstad men bor nu i Helsingfors där jag studerat medicin i två års tid.
 2. Klimatfrågor och ungas deltagande i samhället.
 3. Då jag för första gången landade i Bryssel för att delta i en utbildning som Alde ordnade. Det visade konkret hurudana dörrar SU kan öppna!
 4. Sommaren tillbringar jag med att forska i Graft versus Host Disease på Columbia University i New York.

 

Nicholas Kujala, vice ordförande

  1. Jag är 24 år och kommer från Esbo men bor i Helsingfors. Studerar geologi och sociologi i Helsingfors.
  2. Jag brinner mest för frågor angående miljö, infrastruktur samt ungdomsfrågor. Fokuserar mest på ungdomsfrågor på EU-nivå för tillfället.
  3. Ett av mina bästa SU-minnen är från vårens riksdagsval, då vi var och gjorde postlådekampanj i Östra Nyland. Det började plötsligt snöa, och för att lätta på stämningen spelade vi resten av kvällen julsånger i bilen i april, vilket gjorde den roligare kampanjen ännu roligare.
  4. Tänker arbeta hela sommaren, men det är egentligen helt okej då jobbet är roligt. Några korta semesterperioder tänker jag också hålla, förhoppningsvis på stugan eller lite utanför den vanliga stadsmiljön.

 

Veera Granroth, förbundsstyrelsemedlem

 1. Jag är 20 år gammal och är från Borgå, men har de senaste åren bott i Helsingfors och före det ett tag i Sibbo. Blev student våren 2018, efter det utförde jag militärtjänst i kustflottan och nu ska jag flytta till Åbo och börja studera samhällsvetenskaper på ÅA!
 2. Jag brinner mest för frågor som kretsar kring försvars- och säkerhetspolitik men är intresserad av många olika frågor. Det viktigaste är enligt mig att föra politik som fungerar både i stan och på landet.
 3. Ett fint SU-minne är från hösten 2016 när jag fick åka på exkursion till Europaparlamentet i Bryssel.
 4. I sommar ska jag vara med vänner, scouta och segla så mycket som möjligt, jobba lite och förbereda mig inför höstens studier.

 

Tyko Hertzberg, förbundsstyrelsemedlem

 1. Jag är 23 år gammal och bor för tillfället i Åbo men ursprungligen är jag en Helsingforsgrabb. Jag har studerat statskunskap vid Åbo Akademi i två år.
 2. Jämställdhet och social rättvisa kan jag se som mina två kärnområden även om jag ogärna fokuserar på enbart ett område i politiken.
 3. Jag blev SU-medlem år 2015, men glöden tändes igen vid senaste riksdagsval. Det absolut roligaste har varit att göra kampanj inför valen. Att få möta väljare vid gator och torg för att diskutera både ett och annat är givande.
 4. Sommaren börjar med en månad sommarlov, och såklart SFP:s partidag. I juni börjar arbetet på Silja Line där jag får kryssa mellan Åbo och Stockholm. Därefter kommer jag förmodligen att resa Europa runt i augusti och september.

 

Mira Bäck, förbundsstyrelsemedlem

 1. Mira Bäck, 19 år från Vasa, nybliven student vid Vasa gymnasium.
 2. Ungas välmående och utbildning, jämställdhet och mänskliga rättigheter.
 3. Det finns nog många fina minnen som alla är speciella på sitt sätt men såhär efter valtider är ett fint SU-minne alla tidiga morgonkampanjer, inklusive förberedelser inför dem. Dessutom kommer nog kongressen i Kristinestad, min första kongress, alltid vara speciell.
 4. Kommer jobba inom hotell- och restaurangbranschen i Höga Kusten i Sverige.

 

André Martinez, förbundsstyrelsemedlem

 1. Jag kommer från Finlands soligaste stad. Jag studerar statsvetenskap med masskommunikation vid Åbo Akademi. Om jag inte lobbar politik eller jobbar hittar ni mig på kvällsaktiviteter som Vasas studieliv har att erbjuda.
 2. Jag brinner för tre saker: jämställdhet, utbildning samt utveckling och innovation.
 3. Mitt bästa SU-minne är kongressen 2019, det hela var kanonbra!
 4. Jag ska arbeta i XXL Sport & Outdoor under hela sommarlovet, men en resa i Europa ska jag försöka smyga in och terrasskvällar står också på schemat!

 

 

Freja Pontán, förbundsstyrelsemedlem

 1. 18 år gammal Helsingforsbo, blev just färdig student från Tölö Gymnasiums musiklinje och hoppas på att börja studera medicin antingen denna höst eller nästa år. Jobbar på fritiden som barista och är med i olika band och tycker om att klättra.
 2. Mina tre viktigaste politiska frågor är utbildning, miljö och välmående.
 3. Jag deltog för första gången i SU:s kongress i våras och det var en oförglömlig upplevelse!
 4. På sommaren kommer jag jobba heltid som barista, ska på resa till Frankrike och förhoppningsvis också på en återträff med några som jag gjorde praktik med på CERN förra sommaren.