Med anledning av den vegetariska världsdagen som infaller i dag påminner Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids om att konsekvenserna av våra matvanor blir allt tydligare i vår värld. Det har redan länge varit känt att köttproduktionen orsakar stora utsläpp av växthusgaser, och Sigfrids anser att det är dags att införa en helt vegetarisk dag i skolorna i hela Finland.

– Alla barn ska ha rätt till en ordentlig skollunch som för vissa också kan vara den enda varma måltiden under dagen. Genom att introducera barn till olika typer av mat, också vegetariska rätter, redan från en tidig ålder kan vi säkerställa att de får i sig en mångsidig kost och kan dessutom motverka fördomar, säger Sigfrids.

Skolorna ska alltid uppmuntra till klimatsmarta lunchalternativ och därmed behöver maten också vara närproducerad och inhemsk. Eleverna ska från en tidig ålder få bekanta sig med koldioxidavtrycket från olika matvaror för att på basis av fakta och vetenskap kunna avgöra vilken typ av mat de väljer att äta, säger Sigfrids.

– Det återkommer ofta felaktig information om att den vegetariska maten inte är lika näringsrik som alternativ som innehåller kött. Det finns många fullgoda vegetabiliska proteinkällor, och skolmaten kan och ska följa livsmedelsverkets näringsrekommendationer också med en vegetarisk dag i veckan.