Det skulle inte kosta staten att höja inkomstgränsen för studerande, utan snarare tvärtom inbringa mer pengar. Det framkommer i ett flertal rapporter, bland annat rapporten från Löntagarnas forskningsinstitut. Svensk Ungdoms förbundsstyrelsemedlem Tyko Hertzberg säger att det nu är dags att ta till åtgärder och höja inkomstgränsen för studerande med 50 procent.

– Det ska alltid löna sig att jobba, oavsett om man är studerande eller inte. Det är tråkigt att mycket av studerandes tid nu går åt till att räkna hur mycket de ännu kan tjäna utan att tvingas betala tillbaka sitt studiestöd, istället för att lägga den tiden på sitt jobb eller sina studier, säger Hertzberg. 

En av den nuvarande regeringens målsättningar att att höja sysselsättningsgraden.

– Det är ofattbart att en samhällsgrupp som vill jobba fråntas den möjligheten samtidigt som regeringen satsar stort på att höja sysselsättningsgraden. Man ska inte straffas för att klara av att både jobba och studera samtidigt, så länge studierna inte lider av det.