Dickpics, det vill säga bilder på penisar, är i dag ett väletablerat fenomen, men ändå något som få talar om seriöst. Trots att alla känner en kvinna som fått en oönskad dickpic skickad till sig så talar vi sällan om avsändarna, eller vad budskapet med dessa bilder egentligen är.


Text: Matilda Holmström
Foto: Sofia Jern

 

Som alltid när man talar om känsliga ämnen så bör en liten disclaimer vara på sin plats. #inteallamän skickar dickpics på samma sätt som det inte endast är de som identifierar sig som kvinnor som mottar dem, men det här är ändå den mest vanligt förekommande balansen. Denna text handlar också uttryckligen om oönskade dickpics, alltså de som skickats utan ett tydligt medgivande. 

 

Många kanske undrar hur stort problem dickpics egentligen är. Det finns inga exakta siffror när det kommer till dickpics. Samtidigt är det ett fenomen som vi alla känner till som en verklig del av vår vardag på internet. Dickpics anmäls sällan, kanske på grund av skamkänslor hos mottagaren, kanske på grund av att många inte anser det vara ett tillräckligt stort problem.

Men här kommer den andra anledningen till varför vi måste prata om dickpics in, för trots att man kan roa sig åt och vifta bort en oönskad bild på Tinder så upplevs samma bild hos många som sexuella trakasserier eller till och med som sexuella hot.

Penisen representerar det starka och det manliga, och symboliserar övertag, makt och dominans. På grund av den laddade symboliken kan en bild på en penis aldrig vara endast en bild på en penis.

 

Dickpicen kan kännas som en form av framtvingad och inte alls ömsesidig intimitet, vilket inte förvånande leder till starka negativa känslor hos mottagaren. En annan anledning till att vi måste prata om dickpics är det samband man kan se med grövre sexuellt våld. Även om dickpic-skickare och blottare inte är helt samma sak så finns det enligt forskare likheter mellan dessa gärningsmän. Och eftersom man kan se samband mellan blottning och allvarliga sexuella brott så bör vi också ta dickpicsen på allvar.

Det som dickpics-avsändare och blottare främst har gemensamt är mottagarna, och de känslor av obehag och utnyttjande som deras handlingar skapar. I Finland omfattar inte sexualbrottslagstiftningen dickpics, trots att oönskade dickpics och sexuella brott har en viktig gemensam nämnare: avsaknaden av samtycke hos mottagaren. 

 

En annan anledning till att vi bör prata om dickpics är för att ta reda på vad de kan berätta om vår samtid. Då journalisten Caroline Hainer begav sig ut för att få svaret på frågan varför män skickar dickpics verkade svaret fort bli mer komplext än man kanske skulle kunna tro. I sin bok ”Män visar kuken åt mig” (2018) talar hon med allt från forskare, sexterapeuter, antropologer och jurister till lingvister och konstvetare.

Plötsligt blir dickpics en så självklar del av vårt samhälle med kopplingar till nästan vad som helst i vår vardag, såsom body positivity-rörelsen, kuk-graffitin på allmänna toaletter, det lilla utrymmet det finns för män att prata om sina känslor, porren, skämt om små händer och behovet hos världens mäktigaste män att berätta att man har en stor penis.

 

Kuken som symbol är överlag något man måste prata om när man pratar om dickpics. Penisen representerar det starka och det manliga, och symboliserar övertag, makt och dominans. Penisen har historiskt varit, och är, en otroligt stark och framträdande symbol. Just på grund av den laddade symboliken påpekar många att en bild på en penis aldrig kan vara endast en bild på en penis. Vad vill en avsändare då ha sagt med en dickpic?

 

 

Många av de dickpics som bland annat journalister och politiker får kommer tillsammans med en önskan om att kvinnan ska straffas, ofta genom sexuellt våld. Här, när dickpicen kommer i form av ett hot och penis är framställd som ett potentiellt vapen, är budskapet tydligt. Mera oklart blir det när det inte ingår direkta hot eller anspelning på våld, som då dickpics skickas via appar som Tinder eller Chatroulette. Enligt Hainer är det också här det blir intressant.

Att älska sin egen kropp och sin egen manlighet är det inget fel på – problemet blir ju när man inte förstår hur man ska uttrycka det till andra.

 

Hainer lyfter bland annat upp evolutionära och biologiska förklaringar, då vissa forskare anser att dickpics är en efterlevnad av det parningsbeteende vi hade som primater. Andra forskare menar att det är mera sociala konstruktioner som ligger som anledning, såsom komplicerade regler kring samtycke och uppvaktning och brister i kommunikationskunskaper. Hainer själv kommer däremot till slutsatsen att dickpics i grund och botten handlar om den manliga identiteten och mannens starka, kärleksfulla förhållande till sig egen penis.

Den manliga fascinationen kring den egna penisen (och kanske andras?) är ju ändå ett faktum som också överskrider våran fysiska planet, med tanke på att små amerikanska farkoster har ritat kukar i den röda jorden på Mars. Att sju av tio män har smeknamn på sinar penisar och brukar gulla med dem (undersökning av WHO 2013) är också talande för just detta. Att älska sin egen kropp och sin egen manlighet är det inget fel på – problemet blir ju när man inte förstår hur man ska uttrycka det till andra. 

 

I en tid där tydliga och etablerade könsroller håller på att luckras upp lämnas en stor grupp förvirrade män kvar med svårigheter i hur de ska vara män. Då är det kanske inte så konstigt att penisen – den yttersta symbolen för manlighet, platsen där man kan tänka sig att allt manligt sitter – blir extra viktig. Dickpicen verkar alltså handla om en mansroll i snabb förändring, men också vara ett fenomen med förankring i både kulturen, politiken och historien. Enligt Hainer är alltså budskapet i en dickpic en önskan av avsändaren att förmedla just hur mycket man han är och allt vad det innebär.

 

Vad lär vi då oss då av detta? Kanske det att saker inte alltid är så simpla som de verkar. Och att samhällsfenomen har djupa rötter och komplexa bakgrunder och att vi kanske behöver prata om manlighet och den manliga kroppen mera, och framför allt om samtycke. Och också att du ska vara riktigt, riktigt säker på att den du skickar en bild på din kuk åt faktiskt vill se den. 

 

Som mera läsning rekommenderas varmt Män visar kuken åt mig, Caroline Hainer 2018.