Oliver Jansson var på prao hos Svensk Ungdom några dagar i januari. Här är hans bästa kultur- och livsstilstips.


Bild: FOX /Pexels

 

PODDEN: THE MISFITS PODCAST

Några vänner från Australien, Nya Zeeland och USA som startade en podcast för att berätta om vad som har hänt i deras liv och vad som är aktuellt i samhället. De pratar bland annat om sina erfarenheter av olika sorter av droger och hur droger har påverkat deras liv. De använder sig ofta av ganska mörk humor så denna podcast är kanske inte för alla, men jag tycker den är verkligen värd att lyssna på.

 

APPEN: BUMP 

En app designad för att sälja, köpa och diskutera kläder och skor. Du kan hitta allt från märken som Champion, Nike och Adidas till riktigt dyra designermärken som Louis Vuitton, Prada och Gucci. Man kan också köpa second hand från Bump vilket jag rekommenderar att man gör eftersom det är ett mer klimatsmart alternativ. Så i stället för att du kör till H&M och köper billiga klädesplagg som börjar noppa sig efter tredje tvätten, kan du satsa lite mer pengar på ett kvalitativt klädesplagg som håller längre och som inte har ett lika stort koldioxidavtryck på vår planet.

 

HÄLSOTIPSET: KALLA DUSCHAR

Kalla duschar är bättre för håret eftersom de förebygger mjäll och håravfall. Kallt vatten stimulerar kroppen, aktiverar den och gör den alert. Ett bra sätt att starta dagen och bli av med trötthet. När det kalla vattnet kyler ner kroppen får blodcirkulationen och syresättningen en rejäl skjuts. Blodet fördelas från huden till dina inre organ för att hålla dem varma – kroppen värmer upp sig själv inifrån helt enkelt. Bättre blodcirkulation kan också bidra till sänkt blodtryck. När man blir kall reagerar man på chocken genom att andas djupare, vilket också ökar syreupptagningen. Hjärtat slår fortare och blodflödet ökar i kroppen. Alla dessa reaktioner gör att vi piggnar till. Dessutom sparar du både vatten och värmekostnader. Ju kallare temperatur, desto kortare duschar.

 

SERIEN: LOVE, DEATH & ROBOTS

Love, Death and Robots är en animerad serie och en av de mest unika på Netflix. Serien innehåller 18 episoder där varje episod är som en egen liten film. Varje del är gjord av olika filmteam vilket leder till att de är animerade i olika stilar med egna tvistar. Konceptet att bara göra korta filmer fungerar väldigt bra eftersom dagens ungdom är vana med att inte vara tvungen att fokusera särskilt länge på en sak. Man kan jämföra det med Youtube som också har korta videor med helt olika ämnen.

 

ARTISTEN: TYLER, THE CREATOR

28-årige Tyler Gregory Okonoma är en hiphop artist född i Los Angeles. Hans sjätte album, IGOR, kom ut 2019 och det blev en succé. Han har varit en kontroversiell artist eftersom hans tidigare album har handlat om en del mörka och tabubelagda ämnen. Tyler, the Creator har samarbetat med stora artister som Kanye West, Lil Wayne och A$AP Rocky. Musik är inte det enda han håller på med, han har också startat ett eget klädmärke som heter GOLF och håller årligen en egen musikfestival som heter Camp Flog Gnaw.

 

YOUTUBE: SNEAKO

Sneako är en 21-årig youtuber från New York. Hans videor består mest av när han pratar om aktuella saker i hans liv som skola, jobb eller om kontroversiella frågor som droger, depression, skolskjutningar och rasism. Han går också ofta ut på gatan och intervjuar människor om deras åsikter gällande olika ämnen som politik och mental hälsa.