Alternativ sanning är framför allt en påminnelse om att vi måste kämpa för ett samhälle där alla blir omhändertagna, stöttade och tagna på allvar, skriver Anna Hellberg i ledaren för Liber 2/2020.


Alternativ sanning – sådant finns ju inte på riktigt. Det är bara Trump-administrationens halvdesperata påhitt för att försvara sina dårskalliga påståenden. 

Ändå gick det att göra en hel tidning med det temat. Och som du kommer att märka handlar inte en enda av artiklarna om USA:s president. Alternativa fakta må vara ett nytt uttryck, men motstridiga sanningar har alltid funnits. Alternativ historia skapades redan i Egypten år 1458 f.Kr. – bläddra till sidan 17 om du inte tror mig.

Ett nyare ämne på alternativa sannings-fronten är den så kallade Deepfake-teknologin. Det handlar om bild och ljud som manipuleras för att skapa en video som aldrig funnits. Ett beskrivande exempel är komikern Jordan Peele som skapat en fejkvideo där Barack Obama säger saker han aldrig skulle säga. Men det finns också oroande exempel, kändisars ansikten som editerats in i porrvideor, till exempel. Fejkvideorna ser kanske inte helt realistiska ut, men det är bara en tidsfråga innan de gör det.

Deepfake-teknologin i sig är ändå inte det enda problemet. I en artikel av CNN påpekas det att bara vetskapen om att sådan teknologi existerar kan tära på tilliten i samhället, särskilt hos dem vars tillit inte varit stark till att börja med. Det finns redan folk som inte tror på förintelsen eller 9/11 trots bild- och videobevis.

Vi har massor av vetenskaplig kunskap om både medicin och mobilteknologi men ändå finns det folk som tror att Covid-19 orsakas av 5G-strålning eller botas med hjälp av silvervatten.

För potentiella lögner och den misstro de medför krävs inga invecklade teknologier. Det räcker med att ta en äkta bild och ljuga i bildtexten om när och var den är tagen. Eller ta en mening som någon på riktigt har sagt – men i en helt annan situation än man påstår.

Det är inte alltid kunskap eller teknologi som avgör, utan hur vi väljer att använda dem. Vi har massor av vetenskaplig kunskap om både medicin och mobilteknologi men ändå finns det folk som tror att Covid-19 orsakas av 5G-strålning eller botas med hjälp av silvervatten. 

Enligt svenska historikern Rasmus Fleischer grundar sig konspirationsteorier på verkliga problem som folk upplever i sina liv. Men de slutsatser man gör om vad dessa problem beror på och hur de ska lösas blir totalt fel. När man sedan fokuserar sin energi på konspirationsteorin tappar man sikte på problemets verkliga källor och lösningar. 

I ett avsnitt av podden P3 Dystopia säger Fleischer också att konspirationsteorier frodas hos folk som inte har det helt bra i samhället. Misstro och teorier är symptom på riktiga problem, och trots att man inte ska ta Flat earth-teorin på allvar ska man ändå ta människorna bakom den på allvar.

Alternativ sanning kan kännas underhållande, skrattretande, frustrerande och skrämmande. Men framför allt är det en påminnelse om att vi måste kämpa för ett samhälle där alla blir omhändertagna, stöttade och tagna på allvar. Inte tagna på allvar som 5G-experter, men som människor.