I går höll Belarus presidentval. Rapporter från flera håll tyder på att resultatet kommit till efter valfusk.

Landets diktator Alexandr Lukasjenko utmanades av bland andra Svetlana Tichanovskaja som kandiderade efter att hennes man som tänkt ställa upp i valet fängslades. Enligt det officiella resultatet kom Tichanovskaja på andra plats med ett väljarstöd på knappt 10 procent mot Lukasjenkos väljarstöd på drygt 80 procent.

Rapporter från flera håll tyder på att resultatet kommit till efter valfusk. Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids anser att detta borde medföra betydande sanktioner mot Belarus från de övriga Europeiska länderna.

– Det är oacceptabelt att ett land i Europa kan hålla ett ogiltigt val utan konsekvenser. Det är dags att även Finlands regering och statsminister fördömer det som sker i Belarus och inte blundar för verkligheten, säger Sigfrids.

Under valdagen låg internet nere och människor greps på gatorna. Ett lagligt och rättvist val har inte hållits på tiotals år i Belarus. I valet för fem år sedan var Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) på plats och konstaterade att valet inte uppfyllde kriterierna för en demokrati. I år var organisationen inte inbjuden för att övervaka valet.

– Utvecklingen i landet är på väg åt totalt fel hål. Vi kan inte acceptera dylikt valfusk och våld, säger Sigfrids.

Svensk Ungdom stödjer sin systerorganisation Civil Forum, ett demokratiskt Belarus och de koordinerade protesterna mot Lukasjenkos diktatur som pågår just nu. Жыве Беларусь! Länge leve Belarus!