Svensk Ungdoms 77:e kongress har valt Frida Sigfrids, 24 år från Borgå, till förbundsordförande. Sigfrids har fungerat som förbundsordförande sedan maj 2019 och får fortsatt förtroende i sitt uppdrag.

Sigfrids är utbildad politices kandidat vid Åbo Akademi och kandiderade i riksdagsvalet och EU-valet år 2019. Hon ställer upp som kommunalvalskandidat i Borgå 2021. Vårens kommunalval lyfter Sigfrids också upp som förbundets viktigaste målsättning under det kommande verksamhetsåret.

– Ett kommunalval har varit startskottet för nästan alla politiker som senare gjort en nationell eller internationell karriär. I kommunalvalet kan vi konkret ta makten i egna händer och påverka våra kommuner. Det är vår möjlighet att visa andra unga att man kan hålla på med politik också utan 30 års arbetserfarenhet, sade Sigfrids i sitt ordförandetal på förbundskongressen.

I kommunalvalet 2017 hade Svenska Folkpartiet största andelen kandidater under 30 år. Den platsen vill Sigfrids att Svensk Ungdom behåller också på våren 2021.

– Vi står inför en mängd utmaningar som den åldrande befolkningen, kommunernas ekonomi efter coronapandemin och en social- och hälsovårdsreform som står bakom hörnet. Nu behöver vi unga nytänkande fullmäktigeledamöter i hela Finland som vågar ta ansvar. Det är så vi lyfter Finland ur coronakrisen.