I Kina pågår just nu ett kultur- och folkmord av minoritetsbefolkningen uigurerna.

 

Det är otaliga människorättsorganisationer och oberoende medier ense om. Den muslimska uigurbefolkningen tvingas avstå från sin religion och de traditioner som skiljer sig från den han-kinesiska majoritetskulturen. Uigurerna är den största folkgruppen i autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina. De har ett annat språk och en annan religion och kultur än majoritetsbefolkningen.

Kinas aktiva diskriminering mot uigurerna och andra muslimska minoriteter har pågått länge, men situationen har försämrats drastiskt sedan är 2017. Kina motiverar förtrycket med “ett krig mot terrorism” och koncentrationslägren, dit uigurer tvingas, presenteras för västerländska medier som “yrkesskolor”.

– Situationen är alarmerande, och förklaringarna från Kinas styre är otillräckliga. Dokument som läckt ut till det internationella samfundet och människorättsorganistionernas rapporter tyder på systematiskt och aktivt förtryck, med målet att kväva en etnisk minoritet. Det handlar om cirka en miljon människor som utsätts för tvångsförflyttningar och hålls fängslade i statliga läger. Det räcker inte längre med att förklara sin solidaritet mot uigurerna och fördöma Kinas styres grymheter – det krävs konkreta åtgärder, säger ungdomsorganisationerna.

Regeringspartiernas ungdomsorganisationer visar sitt stöd för demonstrationen mot uigurernas förtryck torsdagen 1.10. Demonstrationen ordnas av uigurer bosatta i Finland. Demonstrationen kräver att Finland tar till kraftigare åtgärder för att stänga koncentrationslägren, internationella sanktioner för att skydda uigurerna och att exporten av övervakningsteknologi till länder som bryter mot mänskliga rättigheter kontrolleras noggrannare.

Ett konkret sätt som Finland kan främja förverkligandet av de mänskliga rättigheterna är att bevilja asyl till de uigurer som flyr förtrycket. Det internationella samfundet måste verkligen börja ta Kinas brott mot mänskligheten på allvar!