Efter ett år som detta kan väntan på julen vara antingen en ljuspunkt mitt i mörkret eller en liten besvikelse, då man mitt i pandemin kanske måste ändra på planer och traditioner. Därför kan det just nu kännas extra viktigt att påminna vänner och familj hur viktiga de är för en. Att komma ihåg nära och kära med en gåva vid julen kan vara ett fint sätt att berätta just det här.


Text: Malin Lindholm, förbundssekreterare och chef för #SUpersonalen

 

Mitt tips är att tänka på dina egna värderingarna då du planerar julgåvor. Det går att ge verkligt betydelsefulla gåvor utan att bidra till dagens slit-och-släng-kultur. Du behöver inte heller spendera hela lönen eller studiestödet på julklappar. Det är kanske en kliché, men det är verkligen tanken som räknas.

Ge gemensam tid

Varför inte komma ihåg en god vän genom att ge hen gemensam tid. Boka in ett eller flera datum i kalendern för en vän. Under dessa kvällar bjuder du på mat och finns där för din vän; ni kan tala om precis vad din vän vill – roligt och lättsamt eller de mera djupa frågorna i livet. Skriv datumen på ett kort och berätta att du redan bokat in dessa kvällar för din vän.

Skaffa bibbakort tillsammans med en kompis

De flesta av oss har antagligen fått ett bibliotekskort i lågstadiet, men alla har antagligen inte kvar det mera. Om du tror att din kompis hör till den senare kategorin kan det vara en kul idé att demonstrera den fantastiska servicen biblioteken erbjuder och gå och fixa bibbakort tillsammans.

Arbiskurs

Ge en arbiskurs som ni deltar i tillsammans! Medborgarinstituten ordnar längre och kortare kurser, varför inte komma ihåg en när och kär genom att gå på en kurs tillsammans. Testa något helt nytt eller välj något du och din kompis har intresse för!

Streamingtjänster

Det finns massor av streamingtjänster som kan pigga upp vardagen. Här finns något för alla – kanske coronavänlig hemmajumppa, ljudböcker eller nya Disney+, du vet bäst själv vad den som får gåvan uppskattar.

Ordna kompisjul

I stället för att ge dina vänner julklappar kan ni ordna en julmiddag ihop med kompisgänget. Alla ansvarar för en rätt med en passande dryck och ett litet program. Njut av middagen och varandras sällskap, för vad är bättre än kvalitetstid tillsammans?

Baka bröd

Baka maltlimpa! Det håller i flera dagar och är dessutom otroligt gott som hembakat. Maltlimpa är lätt att svänga ihop, också för den som inte känner sig hemma i ett kök. Det enda du behöver är tid, då degen ska jäsa en god stund och limpan behöver ungefär 90 minuter i ugnen. Som bonus fylls ditt hem med en härligt julig doft medan du bakar. Här är mitt favoritrecept:

Maltlimpa:

1 sats (3 st limpor)
1 l apelsinjuice
3 dl rågmjöl
3 dl vetekli
3 dl malt
2 bitar jäst
3 dl sirap
1 tsk salt
10-13 dl vetemjöl

Jästen smulas och blandas i den något uppvärmda apelsinjuicen. Övriga ingredienser tillsättes en i taget och allt röres ihop till en smidig smet. Degen ska vara rätt lös. Observera att man inte behöver knåda degen ytterligare för hand, det räcker att röra ihop allt med en träslev. Låt jäsa ca 1½ timme. Fördela degen i tre avlånga smorda formar. Gräddas mitt i ugnen 1½ h i 175 grader.