RKP-nuorten syysseminaari on jokavuotinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on tarjota nuorille mahdollisuus tutustua ajankohtaisiin teemoihin ja oppia näistä lisää asiantuntijoilta.


Teksti Annica Tallqvist, RKP-nuorten korkeakoulupolitiikan ja organisoinnin toiminnanjohtaja

 

Vuoden 2020 syysseminaarin oli alunperin tarkoitus olla Turussa ja verkossa järjestettävä hybridi-tapahtuma, mutta koronatilanteen vuoksi tämän vuoden semniaari järjestettiin ensimmäistä kertaa ikinä online-tapahtumana. Tästä huolimatta seminaari oli suuri menestys. Joka vuosi syysseminaarille valitaan ajankohtainen teema, ja tänä vuonna teemana oli tulevaisuuden työmarkkinat. 

Melkein kaikki ovat samaa mieltä siitä, että tulevaisuuden talousnäkymät ovat synkät. Mitä voimme odottaa tulevaisuuden työmarkkinoilta? Onko ongelmiin olemassa ratkaisua? Nämä olivat seminaarin keskeisiä kysymyksiä. Puhujamme Simon Granroth, Oscar Nyman ja Maria Häggman vastasivat kysymyksiin ja esittelivät aiheeseen kuuluvia aspekteja kuten työmarkkinoiden digitalisaatio, vinkit oman työhakemuksen tekemiseen ja ammattiliittojen rooli työmarkkinoilla. Seminaaria johti taidokkaasti RKP-nuorten liittohallituksen jäsen Tyko Hertzberg

On hyvä osata pohtia omia heikompia puoliaan ja perustella, miten niitä pystyy kompensoimaan vahvemmilla puolillaan.

Simon Granroth, valtiotieteiden maisteri ja tiedetoimittaja, kertoi millä tavalla megatrendit ja digitalisaatio tulee vaikuttamaan meidän arkeemme. Tähän liittyy keskeisesti kysymys siitä, millä tasolla voidaan odottaa koneiden tekevän ihmisten työtä tulevaisuudessa. Mihin tehtäviin koneet pystyvät, ja mihin tehtäviin koneet eivät koskaan tule pystymään? Minkälaisia menettelytapoja pitää luoda, jotta pystymme vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin? Granrothin ajankohtaiset teemat herättivät paljon keskustelua ja ajatuksia siitä, mitä voimme tulevaisuudelta odottaa. 

Oscar Nyman työskentelee uravalmentajana Turun yliopistolla ja antoi vinkkejä työhakemuksen tekemiseen ja itsetuntemuksensa kehittämiseen työelämässä. Tärkeä vinkki oli muun muassa konkreettisten esimerkkien esille nostaminen sekä työhakemuksessa, että -haastattelussa, ja miten näiden avulla helposti voi erottua joukosta. On myös hyvä osata pohtia omia heikompia puoliaan ja perustella, miten niitä pystyy kompensoimaan vahvemmilla puolillaan. Monia huolestuttaa jännittäminen haastattelutilanteessa, mutta Nyman totesi tähän, että jännittäminen on täysin hyväksyttävää – melkeinpä pakollista. 

Seminaarin viimeinen puhuja oli Maria Häggman, joka toimii kansainvälisenä johtajana palkansaajajärjestö STTK:ssa. Häggman kertoi muutoksista työmarkkinoilla ja siitä, miten nuoret pystyvät vaikuttamaan omiin ehtoihinsa työelämässä ammattiliittojen kautta. Keskustelua herätti ammattiliittojen ajankohtaisuudet sekä liittojen välinen yhteistyö. Monille nuorille ja vastavalmistuneille voi olla epäselvää, miten ammattiliitot konkreettisesti vaikuttavat ihmisten arkeen ja mihin liittojen kautta voi itse vaikuttaa. Siksi aihe on hyvin tärkeä, varsinkin tulevaisuuden haasteita ajatellen.

Tulevaisuuden talous ja työmarkkinat voivat monen mielestä näyttää synkiltä ja pelottavilta, mikä on täysin ymmärrettävää. Tämän takia on tärkeää tuoda näitä asioita esille ja keskustella. Mutta myös muistuttaa yhteiskuntaa siitä, että ongelmat, joihin nyt ei puututa, periytyvät entistä suurempina seuraaville sukupolville.