Fruktansvärda bilder och videor från staden Butja, nära Kyiv, har publicerats. Civilbefolkningen i staden har kallblodigt avrättats, troligen på måfå eller som straff för flyktförsök från staden som har ockuperats av ryska soldater i drygt en månad. Ellinor Juth, ordförande för Svensk Ungdoms internationella utskott, anser att omvärlden bör reagera och ställa Putins Ryssland inför rätta för krigsbrott.   

 – Att attackera och skjuta på civila är ett krigsbrott. Det har Ryssland gjort inte bara i Butja, utan också i andra städer i Ukraina. Kreml och Putin bör ställas inför rätta i Internationella Domstolen i Haag – dessa brott mot Ukrainas civilbefolkning kan varken förlåtas eller förgätas, säger Juth.

Ryska soldater har också bombat sjukhus, skolor och andra civila föremål. Att Ryssland endast skulle attackera militära föremål, som Putin påstått, är ren och skär lögn. När Butja befriades av den ukrainska armén avslöjades det hur den har förintats. Män, kvinnor och barn har skjutits ihjäl med händerna bundna bakom ryggen.

 –  Det är klart att även om kriget skulle avslutas idag, finns det ingen möjlighet att återgå till normala relationer med Ryssland så länge som de ansvariga sitter i Kreml och inte i fängelse för krigsbrott. Ytterligare borde Ryssland inte längre sitta i FN:s säkerhetsråd som permanent ledamot, poängterar Juth. 

Ryssland vägrar fortfarande erkänna att det är krig, även om omvärlden är enig. Det har nu pågått krig i Europa i över en månad  och den humanitära situationen i Ukraina är ohållbar.

– Vi bör stödja Ukraina på alla sätt vi kan, bland annat genom att sända mer vapen för urban krigsföring. Koordineringen av humanitärt stöd bör också förbättras. Som situationen ser ut nu koncentreras en stor del av stödet till ett enbart vissa områden i Ukraina, medan en del drabbade blir helt utan, säger Juth.