Den 20:e november sparkar herrarnas världsmästerskap i fotboll igång i Qatar. Världsmästerskapet i Qatar har varit föremål för hård kritik för grova brott mot mänskliga rättigheter. Organisationer som Amnesty och Human Rights Watch har rapporterat om den höga dödssiffran bland de arbetande som byggt arenorna inför turneringen. Turneringen är kulminationen av de enorma problem med korruption och sportswashing inom FIFA. År 2010 tilldelades Qatar ansvaret för att agera värdnation för herrarnas fotbolls VM år 2022 efter en röstning genomsyrad av mutor och korruption.
Morris Liemola och Emilie Jäntti från Svensk Ungdoms förbundsstyrelse, anser att länder mer aktivt borde ingripa i att fördöma sportswashing för auktoritära och odemokratiska länder.

– Herrarnas världsmästerskap i fotboll är ett av de, om inte det, största idrottsevenemanget i världen. Att auktoritära och odemokratiska Qatar, med en medeltida lagstiftning och konsekventa allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, får agera som arena för årets VM är en skam för fotbollen, säger SU:s vice ordförande Morris Liemola.

I fallet Qatar anser Svensk Ungdom att det är oacceptabelt och oförlåtligt att över 6000 liv har gått miste om på grund av arenabyggen i dåliga förhållanden. För att motarbeta auktoritära länders sportswashing kräver Liemola och Jäntti större mod av beslutsfattare att gå främst i leden mot oetiska evenemang, också då det gäller idrott.

Vi ska använda VM i Qatar som en möjlighet till att påtala och problematisera de brott som begås mot grundläggande mänskliga rättigheter i det landet.

Morris liemola

– I framtiden måste länder och dess idrottsförbund se till att evenemang inte ordnas i förhållanden som dessa eller i länder med regimer som vill använda evenemangen som verktyg för sportswashing. Det som har hänt går inte längre att korrigera, men vi ska använda VM i Qatar som en möjlighet till att påtala och problematisera de brott som begås mot grundläggande mänskliga rättigheter i det landet. Nu och i framtiden måste vi vara mer kritiska till var mästerskap spelas, tillägger Liemola.

– Det är skamligt att nationer som påstår sig vara föregångare gällande till mänskliga rättigheter kommer att delta i detta VM. Länder som tidigare fördömt brott mot sexuella minoriteter svänger nu kappan efter vinden för att delta och glömmer bort vad som pågår mot sexuella minoriteter i Qatar. Enligt en rapport av Human Rights Watch har det så nyligen som 2019 till i år pågått brutalt polisvåld mot personer tillhörande HBTQIA+. Efter VM ska vi inte glömma bort vilka länder de var som tyckte att det var okej att delta vetandes vad som pågår i Qatar och hur sexuella minoriteter blir behandlade. Tiden då man kan välja när de passar en själv att stödja sexuella minoriteters rättigheter och när man tittar åt ett annat håll för att istället titta på fotboll bör vara förbi, tillägger Emilie Jäntti, medlem i SU:s förbundsstyrelse.