Diskussionen om regeringsbildningen vid riksdagsvalet 2023 är aktuell. De senaste dagarna har Sanna Marin (SDP),  Maria Ohisalo ( De Gröna) och Li Andersson (VF) uttalat att de inte vill sitta i samma regering som Sannfinländarna. SFP har ännu inte uteslutit något samarbete. 

 – Sannfinländarnas politik står helt i motsats mot det vi vill arbeta för. Att samarbeta med ett parti som sprider rasism och inte står för mänskliga rättigheter är omöjligt för ett liberalt parti, säger SU:s förbundsordförande Julia Ståhle.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson har bland annat sagt att Sannfinländarnas politik behöver ändras radikalt för regeringssamarbete, men att hon inte vill utesluta samarbete med någon före valresultatet är avgjort. Svensk Ungdom anser att SFP nu måste ta tydlig ställning i frågan

– Väljarna förtjänar tydliga svar på regeringssamarbete. Ännu har vi inget valresultat, men i det här fallet ser vi det som en omöjlighet att Sannfinländarnas värderingar hinner förändras före valet den andra april. Svensk Ungdom vill inte se ett regeringssamarbete mellan SFP och Sannfinländarna i nuläget, konstaterar Julia Ståhle.