En arbetsgrupp vid social- och hälsovårdsministeriet föreslår i sitt förslag om utvecklingen av Finlands tobaks- och nikotinpolitik att privatpersoner skulle förbjudas importera in snus till landet. År 2021 beslagtog tullen 9100 kg snus. Svensk Ungdom anser att förslaget vore mer skadligt än gynnsamt, då det skulle öka på mängden kriminell aktivitet i landet. 

– Ett förbud av privatimport på snus skulle kraftigt förhöja risken för ökad mängd kriminella gäng då illegal import och försäljning klart skulle öka. Tullens resurser bör användas på seriös kriminell aktivitet och inte på att beslagta privatpersoners snus. Särskilt för de unga som använder snus skulle också risken för att bli indragen i kriminell aktivitet öka avsevärt i och med ett förbud, vilket vi måste jobba för att motverka, säger Julia Ståhle, ordförande för Svensk Ungdom.

Svensk Ungdom anser att en hårdare kriminaliseringspolitik är fel väg att gå för vårt samhälle. 

– Kriminalisering är inte lösningen på alla problem, särskilt inte för snus som jämfört med exempelvis tobak är mindre hälsoskadligt. Tvärtom ska vi jobba för ett öppnare samhälle där vi skapar sätt att ta hand om varandra. Svensk Ungdom förespråkar därför en legalisering av snus, inte en kriminalisering, avslutar Ståhle.