Mervärdesskatten på mensskydd borde sänkas till 10%. Mervärdesskatten på mensskydd är 24%, det vill säga den allmänna mervärdesskattesatsen. Eftersom mens- och inkontinensskydd kan klassas som nödvändiga farmakologiska produkter vore en reducerad skattesats på 10% en mer passlig och motiverad skattesats, då till exempel läkemedel beskattas i denna kategori, anser Svensk Ungdom.

– Menstruation är inget val en person kan göra och största delen av kvinnor lever med mens i ungefär 40 år av sitt liv. Genom att sänka skattesatsen på mens- och inkontinensskydd, som för en del av befolkningen också utan moms är en stor utgift, kan vi bidra till ett mer ekonomiskt jämlikt samhälle, anser Bertha Simojoki, förbundsstyrelsemedlem i Svensk Ungdom.

År 2016 fattades ett beslut på EU- nivå om att medlemsländerna får sänka skattesatsen på mensskydd. En förändring är alltså därför fullt möjlig. I bland annat Frankrike har momsen på bindor och tamponger sänkts från 20% till 6% och i Skottland får kvinnor gratis mensskydd.
Förutom engångsprodukter bör också återanvändbara mensskydd såsom menskoppar eller dylikt inkluderas i den lägre beskattningsgruppen.

– Mensskydd är en nödvändig produkt och bör skattas enligt det. Särskilt mensskydd orsakar könsbundna utgifter för kvinnor, vilket bör balanseras ut genom en sänkt skattesats. Den nuvarande skattesatsen för mensskydd är för hög och bör sänkas ur ett jämställdhetsperspektiv – Finland ska inte ligga efter i den här sortens jämställdhetsarbete!

Här kan du läsa mer om mervärdesskatter i Finland!