Under den föregående regeringsperioden (2015-2019) utredde man möjligheten att införa elektronisk röstning i allmänna val. Utredningen resulterade i en nekande inställning, då ansåg man att cybersäkerhetsriskerna var för stora och rösthemligheten äventyras. Teknologi och digitalisering har utvecklats vidare sedan dess.
Morris Liemola, vice ordförande för Svensk Ungdoms förbundsstyrelse, anser att man på sikt ska sträva efter att implementera elektronisk röstning.

– Valdeltagandet i det senaste kommunalvalet respektive välfärdsområdesvalet har varit på en oroväckande låg nivå. Demokratins legitimitet utmanas då hälften av de röstberättigade väljer att inte rösta. Att möjliggöra elektronisk röstning kunde vara en dellösning för att motverka den sjunkande trenden i valdeltagandet. Många kan av olika skäl uppleva det enklare att rösta hemifrån genom en elektronisk tjänst med stark, men anonym autentisering.

Liemola anser att det finns starka skäl att hålla fönstret till elektronisk omröstning öppet, och att det är ändamålsenligt att utveckla teknologin med avsikten att möjliggöra elektronisk röstning.

– Cybersäkerheten utvecklas över tid. Jag tror definitivt att vår nationella cybersäkerhet i till exempel valet 2027 kan vara på en sådan nivå att elektronisk röstning är tillförlitlig och kan vara ett alternativ för väljare. Under nästa regeringsperiod är det dags att återuppta utredningen om att implementera elektronisk röstning i allmänna val!

Läs fler av Morris uttalanden här.