Under de senaste åren har vargobservationerna ökat rejält i Finland, speciellt i tätorter. Många har boskapsdjur och husdjur som har fått sätta livet till på grund av vargen.  Jägarna har varit tvungna att vänta på ett beslut innan de har fått tillstånd att jaga vargar som exempelvis har rivit får, vilket i vissa fall har resulterat i att flera får har dött innan man kunnat ta till åtgärder.

– Nu är det dags att följa efter Sverige i denna fråga och införa nödvärn mot varg. Om en jägare i Finland tar eget initiativ och väljer att försvara sin hund eller grannens får mot vargen riskerar hen straff för det. En jägare ska inte längre behöva ha sina händer bundna ifall hen ser sin hund bli attackerad av varg eller ser sin grannes får bli rivna av varg, anser Rasmus Mattus, styrelsemedlem i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse. 

Nödvärn mot varg skulle i praktiken innebära att en jägare får skjuta en varg ifall vargen ser ut att börja attackera eller attackerar tamdjur, till exempel ens husdjur eller boskapsdjur utan straffrättsliga påföljder. 

– Genom att införa nödvärn skulle vi lättare kunna hålla bort vargen från tätorter och från våra djur. Detta bör ske så snabbt som möjligt innan vi mister flera av våra boskaps- och husdjur, avslutar Mattus.