Hälsningar från Ung2017!

TEXT: Viljami Kaskiluoto
FOTO: Viljami Kaskiluoto

 

Den 27–29.3.2017 ägde Finlands största evenemang för ungdomsarbete rum i Tammerfors, Ung2017. Under en tre dagars period hade den tredje sektorn chansen att presentera sig till alla som på något sätt skulle jobba med ungdomen. Personligen tänkte jag att där skulle finnas bara 4H och kyrkan. Redan första dagen visade att jag hade fel: enligt arrangörerna fanns det cirka 2800 besökare och 80 olika instanser som presenterade sig.

 

Första dagen öppnades av Sorin Sirkus med cirkusartister från den lokala ungdomscirkusen. Det är så hjärtevärmande att se en professionell performans från duktiga unga! Akrobatik, dans och musik. Tammerfors borgmästare Anna-Kaisa Ikonen höll ett hälsningstal och pratade om stadens dynamiska utveckling: vi kommer att få spårvagn, bygga nya högre hus och växa. Många unga människor vill studera, jobba och bygga sina hem i Tammerfors. Direkt efter fina tal gick jag till en workshop av 4H som fokuserade mest på 4H-företag: unga kan helt enkel planera sitt sommarjobb om de inte får jobb annars. Några fortsätter också efter sommaren, vilket betyder att man här skapar framtidens potentiella jobb! Måste säga att det var ganska lockande att lyssna på hur de unga har konverterat sina kunskaper och talang till ett företag. ”If you’re good at something, never do it for free”.

 

Senare på dagen fanns det också en paneldiskussion om dialog mellan olika religioner och övertygelser. Största delen av paneldeltagarna var från Jyväskylä och jobbade antingen som anställda eller som frivilliga i multikulturcentret Gloria. En bra iakttagelse var att det i många länder inte finns någon ungdomsverksamhet, d.v.s. exempelvis ungdomsgårdar eller andra ställen dit de unga kan gå. Därför är många föräldrar skeptiska mot ungdomsverksamhet, en frivillig som hade kommit från Kongo som flykting berättade att det här är en av de största utmaningarna. Lösningen är enkelt: vi måste kommunicera att de här ställena är trygga och förhoppningsvis givande för ungdomen. Vid behov kan föräldrarna komma på plats och till och med delta i aktiviteter. Ungdomsverksamhet och center som Gloria har en viktig roll i integreringen.

 

På tisdag deltog jag i paneldiskussionen om hatprat (Kenelle vihapuhe kuuluu?). Å ena sidan är det allas sak men å andra sidan är det ingens sak för det borde inte alls finnas. Sedan började en öppen audition av Kulturutskottet och mestadels pratade riksdagsledamöter om den nya ungdomslagen och hur har den lyckats hittills. Olika intressegrupper ställde också frågor om hur t.ex. de döva unga ska inkluderas. På eftermiddagen deltog jag i det svenskspråkiga programmet: först på ett seminarium om mediekritik (Kometen kommer? Unga och mediekritik) där Sällskapet för mediefostran, Luckan och Folkhälsan hade en stor roll. Vi började med en diskussion om spelet Blue Whale som t.ex. polisen har varnat skolelever om. Sedan pratade vi om desinformation och ett samhälle där fakta är ett skämt. Skrämmande, eller hur? Så vilken roll har vi i mediefostran? Är det bara att leda med exempel eller ska vi aktivt lära våra ungdomar att ”MV-lehti” och ”trovärdighet” inte ryms i samma mening? Den sista workshopen jag deltog i hette Hur bemöts ungdomar inom välfärdstjänster? och det talade vi om genom teatern. Instansen bakom detta var Ung Dramatik och syftet med pjäsen var att konkretisera vilka svårigheter ungdomar har att söka hjälp om livet inte går som på Strömsö.

 

Onsdagens mest givande program var en paneldiskussion om regnbågsfamiljer och -ungdomar. Inlägg gjordes av representanter från bland annat. kyrkan, SETA, en forskare vid Åbo Akademi och ungdomsaktörer. Igen efterlyser man information och öppenhet: det är allas sak att erkänna könens mångfald och stödja dem som behöver stöd. En präst påpekade att vi nu har levt i ett samhälle där samkönade par har kunnat gifta sig sedan den 1.3.2017 och himlen har inte fallit. Det erkändes också att saker och ting förändrar långsamt i kyrkan.

 

Summa summarum var evenemanget som helhet en givande erfarenhet och en viktig chans att skaffa nya kontakter. Exempelvis SETA föreslog att de kunde komma och prata med oss på något SU-evenemang. Också Sällskapet för mediefostran har material och poänger som alla borde höra. Förhoppningsvis får vi fler likadana chanser att nätverka med den tredje sektorns aktörer.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someone


"

Är det bara att leda med exempel eller ska vi aktivt lära våra ungdomar att ”MV-lehti” och ”trovärdighet” inte ryms i samma mening?

"
Viljami Kaskiluoto

 
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someone