Joka vuosi tuhansia suomalaisia muuttaa ulkomaille. Suurin osa heistä hakeutuu esimerkiksi Ruotsiin opiskelemaan. Ajatushautomo Magman tänä vuonna julkaistun raportin mukaan yhteensä 20 000 ruotsinkielistä suomalaista ovat muuttaneet Ruotsiin vuosien 2000 ja 2017 välillä.

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen varapuheenjohtaja Henrik Wickström pitää tätä kasvavaa trendiä huolestuttavana.

– Aivovuodolla tulee olemaan suuria vaikutuksia Suomelle, erityisesti pitkällä tähtäimellä. Tarvitsemme tulevaisuudessa enemmän työssäkäyviä ihmisiä ja se, että yhä useampi muuttaa ulkomaille tekee ongelmasta suuremman. Tottakai on hyvä että nuoret avartavat näkemyksiään kansainvälisellä kokemuksella, mutta meidän on syytä analysoida perusteellisesti, miksi nuoret haluavat muuttaa ulkomaille ja opiskella palaamatta kotimaahansa, Wickström sanoo.

Suomen on tarjottava riittäviä mahdollisuuksia opiskelijoille jotta he jäisivät Suomeen ja luotava sosiaalinen ilmapiiri, jossa nuoret voivat uskoa löytävänsä Suomesta sekä koulutuksen että työpaikan. RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfridsin mielestä yhteiskunta ei tänä päivänä ota aivovuotoa vakavasti.

– Meillä on selvästi ongelma suomalaisessa järjestelmässä, jos nuoret eivät halua jäädä tänne vaan muuttavat sen sijaan ulkomaille. Suomessa on ongelmallisia rakenteita joihin on puututtava jotta voimme pysäyttää aivovuodon. Meidän on varmistettava, että nuoret luottavat suomalaisiin instituutioihin ja että myös suomenruotsalaisia ​​nuoria kohdellaan positiivisella tavalla yhteiskunnassamme, Sigfrids huomauttaa.

Wickström ja Sigfrids toivovat että Suomi tekee työtä jotta maamme olisi houkutteleva vaihtoehto nuorille. Aivovuoto ei ole hyväksi kenellekään.

– Meidän on suhtauduttava asiaan vakavasti. Työmarkkinat muuttuvat yhä kansainvälisemmäksi ja meidän on varmistettava että meillä on osaavaa työvoimaa. Koulutus joka antaa hyvät edellytykset työmarkkinoilla on tärkeä. Meidän on myös yhteiskuntana luotava ihmisille uskoa tulevaisuuteen, tämä on nuorille tärkeä asia, Wickström ja Sigfrids sanoo.