TEXT Matilda Holmström
ILLUSTRATION Marie Krogius
BILDER Unsplash


Ifall du inte visste det redan är en konspirationsteori en teori om en hemlig sammansvärjning som med ett ondskefullt eller manipulerande uppsåt ligger bakom en händelse eller ett fenomen. Den speglar en alternativ bild av verkligheten, som skiljer sig från den officiella bilden. Konspirationsteorier står i stark kontrast till det vi får höra av myndigheter, journalister och politiker.

Likväl är det inte konstigt att vi tycker om att prata om konspirationsteorier, och ibland tro på dem. Förutom att det kan vara spännande att grotta ner sig i otroliga berättelser så har vi människor en tendens att se mönster också där de inte finns. Vi lever i en komplex värld, och ofta är det lättare att tro på medvetna krafter som styr händelser, istället för att försöka förstå komplicerade sammanhang eller att det ibland bara är slumpen som styr. Vi vill ha kontroll och lätta förklaringar på varför världen ser ut som den gör. Vi vill också gärna ha någon att skylla på då saker går tokigt, och då är en konspirationsteori lätt att ta till.

Lyckligtvis är många konspirationsteorier så galna att de mest bara är harmlösa och underhållande. Men när en stor skara tror på alternativa fakta kan det skapa otroligt mycket skada; hatbrott mot minoriteter, utarmning av jordens resurser (om folk inte tror på klimatförändringen), och motstånd mot läkemedel och vaccin som kan rädda liv. Tror man att hela jorden styrs av ett hemligt sällskap ser man knappast heller poängen med att rösta i val.

Under åren har en del konspirationsteorier ihärdigt levt vidare. Kanske du också har hört om den förfalskade månlandningen eller att mordet på president Kennedy och 9/11 var ett “inside job”. Här är några konspirationsteorier som kan vara intressanta att grotta ner sig i en regnig dag.

Tro det eller ej (EJ), men under de senaste 700 åren har SFP i hemlighet styrt hela Finland!


JORDEN ÄR PLATT
Många har säkert hört om denna konspirationsteori. Det intressanta är att de som tror att jorden är platt bara blir fler och fler! Efter aktivt tittande på dokumentärer och läsande av internetforum är det bara en grej som undertecknad inte har förstått: Vad skulle någon få ut av att ljuga om jordens form? Vad skulle vara anledningen till att alla fysiker, astrologer, geologer och alla världens länder skulle ha kommit överens om att ljuga åt hela jordens befolkning?

#THROWBACKTHURSDAY
Ingen oskyldig hashtag för nostalgiska fotografier, utan en spionoperation. Många tror att det är de amerikanska myndighetsorganisationerna FBI och NSA som har skapat den populära hashtagen Throwback Thursday. Varför? För att komma åt gamla bilder som tagits före internets tid, och för att träna AI och ansiktsigenkännande algoritmer att förstå åldrande och så kunna spåra och identifiera människor med hjälp av en flera decennier gammal bild.

THE PROTOCOLS OF THE LEARNED ELDERS OF ZION
Nästa konspirationsteori är tyvärr ett exempel på hur farligt fake news kan vara. “The Protocols of the Learned Elders of Zion” är ett antisemitistiskt dokument som beskriver en planerad judisk konspiration att ta över världen. Dokumentet dök först upp i Ryssland år 1903, och trots att det otaliga gånger bevisats vara ett påhitt med syfte att svartmåla judarna, har det publiceras och spridits som ett äkta dokument ända fram till vår dag. Dokumentet har spelat en stor roll i antisemitismens historia, framför allt i Nazityskland under 1900-talets första hälft. I dag finns det fortfarande skrämmande många människor som baserar sitt hat mot judar på detta falska dokument.

BIG PHARMA
Allt som Big Pharma, alltså läkemedelsbolagen, producerar är lurendrejeri för att manipulera oss och göra oss sjuka. Sådana konspirationsteorier finns det gott om. Faktum är att läkemedelsbolag faktiskt har blivit fast för att syssla med en hel del oetiska saker – som att bidra till opiodkrisen i USA eller utföra olagliga medicintester på människor i utsatta länder. Detta gör att många har svårt att lita på de stora läkemedelsbolagen. Nu under coronatiderna är det få av oss som inte har en avlägsen släkting eller bekant som plötsligt blivit epidemiolog och sprider tvivelaktiga råd på Facebook. Är alla läkemedel en blåsning för att göra oss sjuka så vi måste köpa mera läkemedel? Är coronaviruset skapat i ett labb och injicerat i oss som vaccin för att stoppa överbefolkningen i världen? Frågar du en läkemedelsskeptiker är svaret ja. Frågar du ungefär alla läkare i hela världen så får du ett annat svar.

SFP STYR HELA FINLAND
Tro det eller ej (EJ), men under de senaste 700 åren har SFP i hemlighet styrt hela Finland! SFP, i sin tur, styrs av svenska frimurare och Illuminati. Detta om man ska tro en Youtube-video publicerad av en finsk “journalist” under våren 2020. Tänk det – här har vårt moderparti styrt hela landet under århundraden och vi har fortfarande inte samma tillgång till service på vårt modersmål.

BONUS: KONSPIRATIONSTEORIER SOM VISADE SIG VARA SANNA
Ihopkokad fiktion är kanske normen, men det finns faktiskt konspirationsteorier som myndigheter länge nekat till men som senare visat sig stämma. Så en viss skepticism kan ändå vara nödvändig. En av de kändaste konspirationsteorierna som år 2013 visade sig stämma, är att NSA spionerar på både sina egna medborgare och personer från andra länder. För spännande läsning kan man googla på konspirationsteorier som visat sig vara sanna, där det finns allt från
fakeade provokationer som startat krig till hur scientologerna under 70-talet ganska bra lyckades infiltrera de amerikanska myndigheterna genom Operation Snow White och olika olagliga experiment och prov som läkemedelsföretag har blivit fast för. Men kom ihåg att vara skeptisk över vad du hittar på internet.