Finlands status som ett av ishockeyns toppländer skapar ett ansvar att ta ställning för mänskliga rättigheter.

 

År 2021 planeras världsmästerskapet i herrishockey att ordnas i samarbete mellan Belarus och Lettland. Efter valfusket i Belarus presidentval har situationen i landet varit mycket instabil och bland annat oskyldiga demonstranter har gripits av soldater. Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids anser att Finlands Lejon inte ska åka till diktaturer.

 Finlands ishockeyförbund har meddelat att de inte självständigt tar ställning för att bojkotta något enskilt land. Det här är fegt. Finland ska på alla plan våga säga ifrån då någon trampar på mänskliga rättigheter. Också sport är politik, säger Sigfrids.

Det är inte bara ishockey-VM som står inför problemet med sport och diktaturer. Världsmästerskapet i fotboll för herrar kommer att gå av stapeln i Qatar år 2022. Svensk Ungdom efterlyser en bredare diskussion om valet av värdland och vill att de stora idrottsorganisationerna inser och tar sitt ansvar.

– Att ordna stora världsmästerskap i dessa länder normaliserar diktaturerna och accepterar det våld som sker i dem. Finlands status som ett av ishockeyns toppländer skapar både ett ansvar och en möjlighet att ta ställning för mänskliga rättigheter och mot diktaturer. Inget finskt lag ska åka Belarus eller någon annan diktatur för att spela, säger Sigfrids.