Lukuisten kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen sekä riippumattomien medioiden mukaan tällä hetkellä on meneillään Kiinan alueen uiguurivähemmistön kulttuurin- ja kansanmurha,jossa pääasiassa islaminuskoiset uiguurit pyritään käännyttämään uskonnostaan, sekä poistamaan han-kiinalaisesta kulttuurista eroavat perinteet.

Uiguurit ovat Luoteis-Kiinan Xinjiangin eli autonomisen alueen suurin väestöryhmä, joka poikkeaa kieleltään, uskonnoltaan ja kulttuuriltaan Kiinan valtaväestöstä. Kiinan viranomaisten harjoittamat sortotoimet uiguureja ja muita etnisiä muslimivähemmistöjä kohtaan ovat jatkuneet jo vuosikymmeniä, mutta tilanne on heikentynyt dramaattisesti vuoden 2017 jälkeen. Kiina itse perustelee asiaa terrorismin vastaisella sodalla ja keskitysleirejä on esitelty länsimaiselle medialle “ammatillisina kouluina” uiguurivähemmistölle.

– Tilanne on hälyttävä ja Kiinan valtion selitykset riittämättömiä. Kansainväliselle yhteisölle vuotaneet lukuisat asiakirjat sekä ihmisoikeusjärjestöjen raportit viittaavat systemaattisiin sortotoimenpiteisiin, joiden tavoitteena on tukahduttaa Kiinan etninen vähemmistö. Kyseessä on noin miljoonan ihmisen pakkosiirrot sekä sulkeminen satoihin Kiinan valtion rakentamiin leireihin. Enää ei riitä, että kansainvälinen yhteisö tyytyy vain osoittamaan solidaarisuutta ‎uiguureille sekä tuomitsee Kiinan hallinnon julmuudet – tarvitsemme konkreettisia toimia” peräänkuuluttavat nuorisojärjestöt. 

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt osoittavat tukensa Suomessa asuville uiguureille, jotka järjestävät torstaina 1.10.2020 mielenosoituksen Helsingissä Kiinan uiguureihin kohdistuvaa sortoa ja etnistä puhdistusta vastaan. Mielenosoitus vaatii Suomelta painokkaampia toimia uiguurien keskitysleirien sulkemiseksi, kansainvälisiä pakotteita uiguurien suojelemiseksi sekä valvontateknologian viennin tarkempaa valvontaa ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

Yksi selkeä tapa Suomelta tukea ihmisoikeuksien toteutumista on tarjota turvapaikkoja sortoa pakeneville uiguureille. Kansainvälisen yhteisön on vihdoin reagoitava Kiinan rikoksiin ihmisyyttä vastaan!