“För dem som redan tvingats utstå ingreppet lyser dessutom möjligheten till skadestånd med sin frånvaro.”


Text: Annika Lepistö, ordförande för Svensk Ungdoms jämställdhetsutskott

 

Den finländska translagen och diskussionerna kring den har för allmänheten varit en återkommande het potatis. Men för dem som lagen berör har den alltid haft verklig påverkan på liv och välmående. Transpersoner, intressegrupper och politiskt aktiva – däribland vi i Svensk Ungdom – har länge krävt en mer human translag. Vi har vunnit mark, men det finns fortfarande utmaningar längs vägen. Höstens Helsingfors Pride erbjöd ett ypperligt tillfälle att igen diskutera translagen, transpersoners och alla HBTQ+ personers rättigheter. I ett Europa som verkar bli ännu mera förtryckande bör vi tala för ytterligare öppenhet mot personer inom HBTQ+ och värna om deras rättigheter.

Det har knappast undgått många att HBTQ+ personers rättigheter inte alls är en självklarhet i europeiska länder såsom Polen. I Finland har vi en helt annan situation, där vi genom åren blivit mera medvetna, förstående och öppna gentemot HBTQ+ frågor. Sakta men säkert har felaktiga föreställningar och diskriminerande normer och lagar ändrats och förbättrats, mycket tack vare Pride, intresseorganisationer och HBTQ+ personers kamp. Mark har vunnits, men kampen går vidare – inte minst vad det gäller transpersoners rättigheter och translagen.

Marins regering ska enligt regeringsprogrammet revidera translagen. Tvångssteriliseringen kommer då att avskaffas, vilket länge varit efterfrågat. Det kan inte ses som något annat än ett brott mot mänskliga rättigheter att man kräver tvångssterilisering för att genomföra en könskorrigering. För dem som redan tvingats utstå ingreppet lyser dessutom möjligheten till skadestånd med sin frånvaro. Kritik har också riktats mot behandlingsprocessen och tillgången till vård. Ingen överraskning att människorättsorganisationer, bland annat Amnesty, har riktat kritik mot och ställt krav på Finlands translag.

Kampen för transpersoners rättigheter går vidare, och vi bör komma ihåg att höja rösten för HBTQ+ personers rättigheter både nationellt och internationellt. Vi bör höja näven under Pride, men också efteråt, för förbättringar framöver. Translagen bör vara ambitiös och transpersoners rätt till sin egna kropp bör vara absolut.