Hallitus on keskiviikkoiltana esitellyt uusia rajoituksia, muun muassa liikkumisrajoituksia pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfridsin mielestä liikkumisrajoitusten seurauksia ei ole selvitetty tarpeeksi ja sen positiiviset vaikutukset loistavat poissaolollaan.

– Hallituksen toimeenpanemien rajoitusten on selvästi vähennettävä tartuntoja ollakseen tarkoituksenmukaisia. Liikkumisrajoituksilla, jotka eivät kuitenkaan koske arkisia menoja kuten kaupassa, postissa ja sukulaisten luona käymistä, on rajallinen vaikutus tartunnan leviämiseen. Sen sijaan kielto koettelee nuoria ja opiskelijoita, jotka ovat kärsineet yksinäisyydestä jo kokonaisen vuoden, sanoo Sigfrids.

Monille yksin asuville nuorille liikkumisvapauden säilyttäminen on ratkaisevaa kontaktin säilyttämiselle muihiin ihmisiin. Tämä puolestaan on elintärkeää psyykkisen hyvinvoinnin kannalta.

– Liikkumisvapauden rajoittaminen on kuin pelaisi venäläistä rulettia nuorten psyykkisen terveyden kanssa. Ulkonaliikkumiskiellolla voi olla valtavat seuraukset kun jo ennestään voi huonosti. On toki selvää, että hallituksen on tehtävä päätöksiä, jotka vähentävät tartuntoja, mutta liikkumisrajoitukset ovat uskomattoman epäoikeudenmukaisia yksinasuville, ja siksi RKP-nuoret ei voi tukea hallituksen päätöstä, sanoo Sigfrids.

Rokotuksia koskeva aluepolitiikka on myös käynyt kuumana, ja ministereillä on eriäviä mielipiteitä siitä, kuinka eri alueita pitäisi priorisoida rokotuksessa. RKP-nuorten linja on kuitenkin selvä.

– Jotta virus saadaan taltutettua tulee rokotuksessa keskittyä alueisiin, joissa leviäminen on suurinta ja rajoitukset raskaimpia, eli pääkaupunkiseudulle ja Turkuun, Sigfrids summaa.

Korjaus 5.3.2021 klo 9.30, ulkonaliikkumiskielto muutettu liikumisrajoituksiin.