Redan år 2013 skickade Svensk Ungdom in en motion till Svenska folkpartiets partidag om att Finland ska införa en negativ inkomstskatt. Läs mera om vad modellen innebär här.

Igår kväll presenterade regeringen resultatet av förhandlingarna i halvtidsrian. I resultatet framgick att planerna på att införa den negativa inkomstskatten framskrider, vilket Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids gläds över. Enligt regeringen kommer ett försök att inledas från och med början av 2023.

– Svensk Ungdom har länge förespråkat den negativa inkomstskatten som en form av basinkomst som sporrar till arbete och minskar fattigdoms- och flitfällor. Redan år 2013 skickade Svensk Ungdom in en motion till Svenska folkpartiets partidag om att Finland ska införa en negativ inkomstskatt. Svensk Ungdom har än en gång varit före sin tid och jag är glad att regeringen nu valt att inleda försöket, säger Sigfrids.

Den negativa inkomstskatten skrevs in i regeringsprogrammet under regeringsförhandlingarna 2019, men tidtabellen för försöket blev klar nu under halvtidsrian.

– Det nuvarande stödsystemet är uppbyggt under en tid då man antingen var sysselsatt på heltid eller arbetslös. Idag ser verkligheten annorlunda ut och jag är glad att också regeringen vaknat upp till behovet att förnya socialskyddet och att det alltid ska vara lönsamt att ta emot jobb, avslutar Sigfrids.