Den fort framskridande krisen i Afghanistan sätter hundratusentals människor i stor fara. Ordförande för Svensk Ungdoms internationella utskott, Ellinor Juth, säger att västländer med resurser har ett ansvar att hjälpa den afghanska befolkningen.

– Den talibanska regimen kommer utsätta civilbefolkningen för allvarlig terror, och endast genom att nu hjälpa civilbefolkningen kan Finland klara sig ut ur det här 20 år långa kriget med rena händer. Vi riskerar också massiva flyktingströmmar om vi inte tar ansvar nu och hjälper när det behövs som mest, säger Juth.

Då krisen i Afghanistan nu nått kulmen riskerar speciellt kvinnor, barn, minoriteter och åsiktsmotståndare att utsättas för allvarlig fara. Med bland annat klimat- och ekonomiska kriser som dessutom drabbar landet är en politisk och militär kris det sista lokalbefolkningen ska behöva stå ut med.

Under de senaste 20 åren har Finland, EU och Nato fått hjälp av civiler i de många fredsbevaringsprojekten, och talibanerna har öppet tagit steg mot att rensa den del av befolkningen som bidragit till fredsbevaringsuppdragen. 

– Finland behöver hjälpa fler av dessa personer som visat en stor lojalitet mot de västerländska koalitionerna, och därför nu utsätts för stor fara. Att vi endast tar emot en bråkdel av dessa personer är ett stort svek mot dem som varit lojala mot oss, konstaterar Juth.