Suomen rooli globaalina vastuunkantajana on horjunut koronaviruksen aiheuttaman pandemian aikana. Tapa, jolla erityisesti suojavälineitä ja rokotteita on haalittu oman kansan käyttöön ensin on kiihdyttänyt epidemiaa varsinkin alueilla, joilla ei ole varaa tai kapasiteettia hankkia omia rokotteita markkinoilta. RKP-nuorten varapuheenjohtaja Nicholas Kujala tuomitsee perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun linjan, jossa rokotteita hamstrataan todettua tarvetta enemmän. 

– Pandemia on käsitteenä globaali kriisi, jossa yhden maan toimet eivät riitä sen pysäyttämiseksi. Suomen on kannettava vastuu yhdessä muiden länsimaiden kanssa, ja ryhtyä jakamaan rokotteita heille, joilla ei niihin tänään ole varaa, toteaa varapuheenjohtaja Kujala. 

Virusmutaatioiden uhka on yhä suuri, ja mutaatiot ovat vaikeuttaneet yhteiskuntien avaamista huomattavasti. Koronapandemia ratkeaa ainoastaan rokottamalla ihmisiä maailmanlaajuisesti, ja rakentamalla tehokas rokotekattavuus. Tähän tarvitaan erityisesti Suomen vastuunkantoa, ja ymmärrystä heikompien asemasta.

– Ministeri Kiurun olisi aika löytää inhimillisyys, ja ymmärtää miten heikossa asemassa suurin osa maailman väestöstä on. Koronapandemia jyllää yhä monella alueella, ja ilman meidän osallisuutta maailmanlaajuisen kriisin ratkaisemiseksi ei voida päästä yhteiskuntien avaamisessa eteenpäin, päättää Kujala.