Tulevaisuuden asepalvelusta tarkastellut parlamentaarinen työryhmä on julkaissut ehdotuksensa tänään. RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfridsin mielestä ehdotus ei ole kyllin kunnianhimoinen vaan edelleen liian sukupuolikeskeinen, vaikka työ onkin menossa oikeaan suuntaan. Vaikka toiveena olisi ollut vielä suuremmat muutokset, iloitsee Sigfrids kuitenkin siitä vahvasta työstä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen, jota RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet on tehnyt komiteassa.

– Suomen puolustusvoimat ei näytä samalta kuin sata vuotta sitten, ja myös Suomeen kohdistuvat uhat ovat muuttuneet vuosien saatossa. On epäonnistuminen, että puolustusvoimat ei ole pysynyt mukana tässä kehityksessä. Suomen puolustus tarvitsee varusmiehiä ja -naisia eri vahvuuksilla, eikä sukupuoli voi enää olla ensisijainen vaatimus, Sigfrids sanoo.

Sigfrids painottaa, ettei kyse ole vain puolustuksesta, ja iloitsee komitean päätöksestä ehdottaa sukupuolisensitiivisiä terveystarkastuksia koko ikäluokalle. On tärkeää tavoittaa kaikki apua tarvitsevat nuoret, ja nykyisessä systeemissä tavoitetaan ainoastaan puolet ikäluokasta.

– Puolustusvoimien on kehityttävä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden saralla, saatava häirinnälle loppu ja tarjottava myös naisille sopivia varusteita. Tällä hetkellä asepalvelus on yksi suurimmista uhista maamme yhdenvertaisuudelle ja tasa-arvolle. Meidän on nähtävä mahdollisuudet siinä, että puolustusvoimissa on erilaista osaamista, ja nähtävä jokainen resurssina niin, että sukupuoli ei ole tärkein tekijä, sanoo Sigfrids.

Biaudet iloitsee siitä, että komitea nostaa esille tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusosaamista käsittelevän koulutuksen tarpeen kaikille johtoasemassa oleville. 

– Kaikkien on oltava tervetulleita puolustusvoimiin sukupuolesta riippumatta. Siksi Suomen asepalveluksen suorittajia valitessa kriteereinä tulee olla motivaatio ja soveltuvuus – ei sukupuoli, päättää Biaudet.