Då reformen av social- och hälsovårdstjänsterna snart går av stapeln behöver Finland förnya också sin missbrukarvård. Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigrids säger att Finland bör förnya lagen om injektionsrum och inrätta sådana.

– Övervakade injektionsrum har varit lyckade i många länder. De minskar markant mängden infektioner och dödligheten bland missbrukare. Rummen bör alltid ha sakkunnig personal på plats som stöd för dem som behöver det. Därmed erbjuder rummen en möjlighet att börja ta sig ut ur missbruket, säger Sigfrids.

Genom injektionsrummen förbättras också den allmänna säkerheten eftersom nålarna minskar i gatubilden. Rummen fungerar som ett lågtröskelalternativ för att uppsöka hjälp för sitt missbruk.

– Genom att inrätta övervakade injektionsrum sänder samhället en signal om att man vill hjälpa missbrukare att komma ur sitt missbruk på ett säkert sätt. Varje dödsfall är ett för mycket och samhället måste ta ett större ansvar för att hjälpa missbrukare. Övervakade injektionsrum är ett konkret sätt, avslutar Sigfrids.

Här kan man läsa hela Svensk Ungdoms valprogram för välfärdsområdesvalet. Programmet finns tillgängligt på svenska och finska på Svensk Ungdoms webbplats.