Ryssland har idag (24.2) inlett en fullskalig invasion av Ukraina och samtidigt av hela den demokratiska världen. Det ukrainska presidentkansliet har redan rapporterat om flera döda civila. Svensk Ungdoms ordförande för det internationella utskottet, Ellinor Juth, säger att Finland genom EU måste införa starka sanktioner mot Ryssland.

– En attack mot en självständig demokratisk nation måste få allvarliga konsekvenser från hela EU. Vi har en skyldighet att stödja människor som försvarar samma demokratiska värderingar som vi står för. Det här är redan ett mörkt kapitel i historien, men om vi väljer att blunda kommer det bli ännu mörkare, säger Juth.

EU:s statsministrar samlas idag för att diskutera hurdana sanktioner som kommer att införas mot Ryssland. Juth säger att Finland och EU bör agera med samma mått som vi själva skulle önska att andra gjorde om vi stod i Ukrainas skor.

– Finland måste tillsammans med EU bland annat erbjuda asyl för politiska flyktingar, införa starka ekonomiska sanktioner och lyssna till övriga behov Ukraina har och agera därefter. Exempelvis bör vi kräva att Turkiet stänger Bosporen och Dardanellerna för ryska fartyg. Att enbart fördöma Rysslands agerande är inte tillräckligt, avslutar Juth.