Transihmisten oikeudet ja oikeussuoja eivät ole vielä itsestäänselvyys vanhentuneen translain vuoksi. RKP-nuoret ovat jättäneet esityksen translaista ensi viikonloppuna alkaville RKP:n puoluepäiville. Esityksessä vaaditaan, että nykyisen lainsäädännön perusteella pakkosteriloidut henkilöt saavat vahingonkorvauksia, ja että kolmas juridinen sukupuolimerkintä otetaan käyttöön Suomessa.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat elävät arkea, jota edelleen rajoittaa vanhentunut lainsäädäntö, syrjintä ja heteronormatiivisuus. Se, että lainsäädäntömme sisältää edelleen syrjintää, mm. pakkosteriloinnin muodossa, ei ole hyväksyttävää, sanoo Julia Ståhle, RKP-nuorten liittohallituksen puheenjohtaja.

Suomi on ainoa maa Pohjoismaista, joka vaatii pakkosterilointia sukupuolenkorjauksen yhteydessä. Ruotsissa pakkosteriloidut henkilöt voivat hakea vahingonkorvauksia. Suomessa on aloitettu keskustelemaan vastaavasta mallista.

– Nykyinen translaki on selvästi vanhentunut ja loukkaa transihmisten oikeuksia. Lain uudistaminen on myönteinen asia, mutta vanhan translain aiheuttamien vahinkojen korjaamiseksi pitää maksaa vahingonkorvaukset pakkosteriloiduiksi joutuneille henkilöille. Tämän lisäksi Suomessa tulisi ottaa käyttöön kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto, sanoo Ståhle.