Prenumerera på uttalanden

Hör av dig till info(at)su.fi om du vill få SU:s uttalanden skickad till dig per e-post.

Borgå gymnasium tog hem vinsten i årets debattävling

Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann finalen i debattävlingen mellan finlandssvenska gymnasier och yrkesskolor som hölls i Tölö gymnasium i Helsingfors på torsdagen. Finaldebattens tema var basinkomst.

– Jag är mållös! Vi hade inte alls förväntat oss det här, säger Frida Sande.

Under finaldagen möttes först Ekenäs gymnasium och Pargas gymnasium i en debatt om Nato-medlemskap, där Ekenäs gymnasium vann en plats i den slutgiltiga finalen. I finalen mötte de Borgå gymnasium som tidigare under dagen segrade över Vasa gymnasium i en debatt om huruvida presidenten borde få mera makt.

– Årets upplaga av debattävlingen var exceptionellt jämn. Det märks att lagen övat retorik och argumentation i förväg. Alla lyfte sin nivå från de regionala delfinalerna tidigare i höst och som arrangör kan man inte vara annat än stolt över våra finlandssvenska skolor, säger Christoffer Ingo, förbundsordförande i Svensk Ungdom som ordnade tävlingen i samarbete med Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS r.f.

Syftet med den årliga debattävligen är att ge ungdomar möjlighet att öva sig på att debattera, och även att ge samhällsfrågor större utrymme i skolorna. Det vinnande laget belönas med en studieresa till Bryssel. År 2017 vann Lovisa gymnasium.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someone
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someone
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someone