Motionstext: Suomessa kaikki yli 5,5% etyylialkoholia sisältävät juomat myydään yksinoikeudella valtion monopoliyhtiön Alkon toimesta. Suomen liittyessä Euroopan Unioniin vuonna 1995, valtion monopolin katsottiin olevan yhdenmukainen EU-oikeuden kanssa. EU:lla on myös niin kutsuttu tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaate, jonka mukaan EU:n sisämarkkinoilla tavaroiden ja hyödykkeiden liikkumisen rajoittaminen esimerkiksi tullien, määrärajoitusten ja vaikutukseltaan vastaavien toimenpiteiden avulla on kielletty. Eli EU:n jäsenmaassa yksityishenkilö saa ostaa vaikkapa elektroniikkaa tai huonekaluja toisessa EU-maassa sijaitsevasta verkkokaupasta rajoituksetta.
Alkoholijuomat kuuluvat myös tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatteen pariin. Eli Suomessakin on sallittua tilata mitä tahansa alkoholituotteita vaikkapa saksalaisesta verkkokaupasta, ja saada ne toimitettuna kotiovelleen, kunhan tilatuista juomista maksetaan asianmukaisesti alkoholi- ja juomapakkausverot. Alkoholin rajat ylittävällä verkkokaupalla on olemassa kaksi erillistä muotoa, jotka ovat etämyynti ja etäosto. Etämyynnissä kuluttaja ostaa tuotteet toiselta yritykseltä, ja valtuuttaa yrityksen huolehtimaan veroista ja kuljetuksesta puolestaan. Etäostossa puolestaan ostaja on itse vastuussa verojen maksusta ja kuljetuksen järjestämisestä. Tällä hetkellä kuitenkin sekä Sosiaali- ja terveysministeriö että Valvira ylläpitävät sellaista näkemystä, että etämyyntimallissa olisi kyse alkoholin vähittäismyynnistä, johon Alkolla on yksinoikeus yli 5,5% alkoholia sisältävien juomien osalta. Ulkomaiset toimijat eivät voi kuitenkaan saada vähittäismyyntilupaa netin kautta tapahtuvaan myyntiin. Etämyyntiä ei siis ole kielletty Suomen lainsäädännössä, mutta viranomaiset levittävät valheellista ohjeistusta asiasta. Etämyynti on yritetty kieltää lailla Sipilän hallituksen aikana, mutta EU-komissio torppasi yrityksen, sillä se olisi rikkonut tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatetta. Valvira on tehnyt Tullille useampia tutkintapyyntöjä etämyyntiä Suomeen harjoittaneista toimijoista. Tutkintapyynnöt ovat kuitenkin päättyneet syyttämättäjättämispäätökseen.
Suomi on tällä hetkellä EU-komission EU-pilot -menettelyssä etämyynnin epäselvästä oikeustilasta. Menettelyn tarkoituksena on selvittää, onko Suomi rikkonut EU-lainsäädäntöä etämyyntiä estävillä toimillaan. Käytännössä nykyinen epäselvä oikeustila rajoittaa eurooppalaisia elinkeinonharjoittajia etämyymästä tuotteitaan Suomeen kuluttajille. Kuluttajalle helpompi etämyynti on myös myyjän kannalta järkevä järjestely, kun myyjä saisi asettaa Suomeen veroedustajan huolehtimaan myytävien tuotteiden veroista, ja järjestää saumattomasti kuljetuksen tuotteille joko oman toimintansa puitteissa tai tekemällä sopimuksen kuljetusyhtiön kanssa. Tällä hetkellä moni alkoholin verkkokaupan toimija EU:ssa ei tahdo ottaa riskiä Valviran tutkintapyynnöstä ja mahdollisesta lakisotkusta, vaan nostaa kädet pystyyn eikä suostu myymään tuotteitaan Suomeen ilman, että kuluttaja ottaa täyden vastuun verojen maksusta ja kuljetuksen järjestämisestä. Tällä toiminnallaan Valvira ja STM käytännössä rikkovan EU:n tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatetta.
Talous- ja työmarkkinapoliittisen työryhmän mielestä RKP-Nuorten tulee työskennellä sen eteen että:
- Alkoholin etämyynnin oikeustila selkeytetään
- Alkoholin etämyynti EU-maista Suomeen kirjataan alkoholilakiin sallituksi
Liittohallituksen vastaus
Liittohallitus kiittää hyvästä aloitteesta ja Suomen alkoholimarkkinoiden vapauttamisen nostamisesta keskusteluun. Aihe on ollut esillä varsinkin viime eduskuntavaalien alla, jolloin esimerkiksi Alkon monopoliasemaa on kyseenalaistettu sekä puolustettu yleisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Alkoholimarkkinat Suomessa on hyvin tiukan sääntelyn alla, eikä ole lainkaan kilpailulle alttiina. Liittohallituksen mielestä lainsäädäntöä alkoholimarkkinoiden ympärillä tulee selkeyttää, sillä nykyinen tilanne asettaa tietyt yritykset toisia heikompaan asemaan. Esimerkkinä ruokakauppojen click and collect- palvelut, joista alkoholia ostettaessa se täytyy itse käydä hakemassa paikan päältä, jolloin yritykset ilman kivijalkaliikettä jäävät tästä mahdollisuudesta paitsi. Muissa maissa, kuten Ruotsissa, ollaan myös edetty varsin pitkälle alkoholin etämyynnin kokeilussa ja tätä on syytä myös täällä edistää.
Tästä syystä liittohallitus esittää, että:
- Alkoholin etämyynnin oikeustila selkeytetään
- Alkoholin etämyynti EU-maista Suomeen kirjataan alkoholilakiin sallituksi
Utskottets förslag:
- Alkoholin etämyynnin oikeustila selkeytetään
- Alkoholin etämyynti EU-maista Suomeen kirjataan alkoholilakiin sallituksi
Kongressens beslut:
- Alkoholin etämyynnin oikeustila selkeytetään
- Alkoholin etämyynti EU-maista Suomeen kirjataan alkoholilakiin sallituksi