Publicerad

Dela denna artikel

Lyssna på patienten!

Under flera år har man kunnat se en sjunkande trend på tilliten för sjukvården. Allt fler anser att de inte kan få hjälp från sjukvården för sina symptom. Allt fler anser att deras oro och symptom inte lyssnas på, så de överväger att inte alls söka hjälp.

På Mina Kanta-sidor har flera medborgare läst om diverse konstiga anmärkningar om till exempel beroenden och hypokondri. Det finns även fall där läkare skrivit in att patienten har inga symptom, även om patienten radat upp en lista av dem.

Fler patienter med sjukdomar som kopplas till smärta blir helt oskötta, t.ex. migräners symptom antas som mentala tillstånd och tumörer som hypokondri. I vissa fall har tumöråterfall diagnostiserats som hypokondri.

Fler potentiellt allvarliga sjukdomar har vägrats att undersökas och skötts med värkmediciner som permanent lösning. Då patienten försökt få hjälp till försämrad psykisk hälsa, har patienter inte ansets som tillräckligt sjuka för att behöva få hjälp.

Då patienter inte sköts på grund av fördomar och resursbrister kan följderna vara allvarliga, sjukdomar kan försvåras, livskvalitén försämras och i värsta fall kan patienten omkomma.

Hälso- och socialvårdens resursbrist leder även till att läkare måste överväga ifall utredningar görs. Att läkare överväger att inte göra utredningar för t.ex. hjärnblödning eller blodpropp på grund av resursbrist, är oacceptabelt.

Det är klart att mer utbildning om fördomsfritt bemötande behövs. Resurserna behöver även ökas så att en kvalitativ vård kan erbjudas i framtiden.

Svensk Ungdom i Egentliga Finland anser därför att SU borde arbeta för:

  • ATT utbildning om fördomsfritt bemötande lagstadgas
  • ATT resurserna för akut hälsovård ökas

Förbundsstyrelsens svar:

Förbundsstyrelsen anser att ämnet som motionären lyfter fram angående social- och sjukvård är viktigt och något som berör alla. Finland har länge haft en toppklassig sjukvård där alla blir bemötta med samma premisser. Just nu ligger landets social- och sjukvård i en kris, både gällande personalresurser men även annan resursering. Vi ser också dåligt ledarskap, vilket i kombination med lönens nivå och andra frågor gällande arbetsmiljön påverkar otroligt negativt på hela branschen och den vård som kan mänskligt erbjudas. Motionären lyfter fram den akuta hälsovården, vilken också har varit uppe i samhällsdiskussionen gällande långa väntetider för patienterna och personalens bristfälliga arbetsförhållanden. Det är viktigt att vi satsar på social- och hälsovården som helhet, men det är även bra att lyfta fram specifika områden som borde diskuteras mer.

Trots svårigheterna inom vården är det bra att utveckla  den fördomsfria bemötningen av patienter med olika egenskaper och vårdbehov. Varje person ska ha rätten att bli bemött på ett värdigt sätt. I vårdsituationer är personer oftast också väldigt sårbara och då är det speciellt viktigt att man som patient inte känner sig utsatt.

Därför anser förbundsstyrelsen att Svensk Ungdom ska arbeta för:

  • ATT utbildning om fördomsfritt bemötande lagstadgas
  • ATT resurserna för akut hälsovård ökas

Utskottets förslag:

  • ATT utbildning om fördomsfritt bemötande lagstadgas
  • ATT resurserna för akutvård ökas

Kongressens beslut:

  • ATT utbildning om fördomsfritt bemötande lagstadgas
  • ATT resurserna för akutvård ökas

Fortsätt läsa

Sticky (Evenemang)

SU:s julglögg

I juletid fylls Georgsgatan med värme och ljus, då samlas bekanta och vänner i vårt höga hus Vi välkomnar dig att dricka glögg med oss,

Läs mer »