Publicerad

Dela denna artikel

Svensk Ungdom: Kärnvapen ska inte stationeras i Finland under fredstid

Finland och USA har under hösten förhandlat ett avtal om försvarssamarbete och till näst ska det fattas ett politiskt beslut gällande ärendet. Avtalet verkar inte innehålla  några direkta riktlinjer gällande kärnvapen på finskt territorium. I ljuset av detta kräver Svensk Ungdom att det tydligt beskrivs i avtalet att inga kärnvapen stationeras i Finland under fredstid

– I dessa tider av osäkerhet och ökande globala spänningar är det viktigare än någonsin att Finland håller fast vid sina grundvärderingar av fred och säkerhet. Detta inkluderar en strikt hållning mot kärnvapen och deras närvaro på vårt territorium, säger Dan Cederlöf, förbundsstyrelsemedlem i Svensk Ungdom.

Denna ståndpunkt är särskilt relevant då avtalet kan ha långtgående konsekvenser för Finlands militära och säkerhetspolitiska landskap. Svensk Ungdom uppmanar den finska riksdagen att säkerställa att avtalet inte hotar landets kärnvapenfria status.

– Vår förhoppning är att Finland fortsätter att vara en föregångare i främjandet av global fred och säkerhet. Det är viktigt att alla våra internationella avtal återspeglar dessa värderingar, avslutar Cederlöf.

Fortsätt läsa

Evenemang

SU i Nyland höstmöte

Bästa medlemmar, härmed sammankallas alla Svensk Ungdom i Nyland rf:s medlemmar till höstmöte onsdagen den trettionde oktober (30.10)  kl 18:00. Mötet ordnas som ett hybridmöte,

Läs mer »