Publicerad

Dela denna artikel

Finland måste sättas i rörelse anser Centerungdomens förbund och Svensk Ungdom

Regeringen inledde politikens höstsäsong denna vecka med budgetförhandlingarna. Finlands situation är allvarlig – den offentliga ekonomin har fastnat i skuldträsket och en tillväxtlös bana har följts för länge. Framför oss står stora frågor att lösa. Därför anser Centerungdomens förbund och Svensk Ungdom att det är nödvändigt att riva murarna mellan regeringen och oppositionen och fokusera på att lösa de gemensamma utmaningarna. Ungdomsförbunden har tillsammans utarbetat en lista med åtgärder för regeringen som kan hjälpa till att vända Finlands tillväxtbana.

 

”I den första delen omprioriterar vi användningen av resurser genom att rikta bostadsstöd för pensionärer för ägarbostäder till att användas för att finansiera ARA-bostäder för särskilda grupper. När det gäller studerandebostäder skulle en investering på 30 miljoner euro kunna starta byggprojekt till ett värde av flera hundra miljoner euro. Samtidigt skulle ungdomsförbunden stödja pensionärer genom att göra 20 % av arbetsinkomsterna helt skattefria för dem som nått pensionsåldern”, säger ordförandena Jere Tapio och Dan Cederlöf.

 

”Till näst riktar vi fokus mot arbetsförmågan. För tillfället kostar psykisk ohälsa Finlands ekonomi 14 miljarder euro per år. Därför skapar vi ett nationellt arbetsförmågeprogram för att återställa vår arbetsförmåga genom satsningar på psykisk hälsa och folkhälsa. Målet för programmet är att minska de totala kostnaderna för psykisk ohälsa med två procent till år 2027. De inkomster som skapas från detta kan användas till att finansiera gymnasieutbildningen, ge ett servicelöfte för internationella experter som anländer till vårt land, skapa sommarjobb eller sommarföretagandemöjligheter i varje kommun, samt införa en ny praktikstödmodell för att integrera internationella studenter i det finländska arbetslivet”, fortsätter ordförandena.

Den sista delen innehåller också en lista över reformer som kan göra Finland mer konkurrenskraftigt och uppmuntrande som samhälle.

”Även om den offentliga ekonomins utmaningar just nu är obestridliga, måste vi kunna vidga perspektivet på hur vi bedriver politik. Enbart genom anpassningar kommer Finland att frysa och ohälsan att öka. Därför är det oundvikligt att också söka krafter som sätter saker i rörelse!” avslutar ordförandena.

Lista över åtgärder:

 

  1. Investeringar i bostadsstöd för tillväxt och nya bostäder
    • En satsning på 30 miljoner euro på ARA-investeringsstöd (för studentbostäder 7 % av projektkostnaderna från stödet, 93 % från räntestödslån). Detta skulle stödja byggbranschen och ge fler prisvärda bostäder.
    • Skär bort bostadsstöd för pensionärer för ägarbostäder (besparing ca 30-40 miljoner euro).
    • Samtidigt föreslår vi att exempelvis 20 % av arbetsinkomsterna för personer över pensionsåldern ska vara skattefria.
  2. Förlorade arbetsår omvandlas till ny kompetens
    • Nationellt arbetsförmågeprogram (inkluderande satsningar på psykisk hälsa och främjande av folkhälsa) – 150 miljoner euro.
    • Målet för åtgärdsprogrammet är att minska användningen av sjukpensioner med 2 % från år 2027. Ekonomisk effekt +300 miljoner euro.
    • Öka grundfinansieringen för andrastadiets utbildning(50 % gymnasieutbildning och 50 % yrkesutbildning) – 20 miljoner euro.
    • Attrahera och integrera internationella experter till Finland – 30 miljoner euro.
    • Målstyrt praktikstöd där en inhemsk studerande och en internationell studerande bildar arbetspar i ett företag. Målet är att integrera studerande i arbetslivet och sänka tröskeln för arbetsgivare att utnyttja internationell kompetens.
    • Servicelöfte till internationella experter: Behov kopplade till familjen som dagvård, och behov kopplade till arbete som tillståndshantering ska lösas inom 2 veckor efter ankomst till landet.
    • Varje kommun ska erbjuda möjlighet till sommarjobbssedel för ungdomar eller stöd till sommarföretagande.
  3. Reformförslag:
    • Företagarens pensionssystem YEL-reform
      • Alternativen är 1) YEL → TyEL, 2) Återgång till det gamla systemet, eller 3) Företagarens egna pensionskonto.
    • Skapa ett nytt system för vuxenutbildningsstöd, särskilt för personer över 45 år.
      • Pensionsåldern beräknas stiga över 70 år. Detta innebär fler karriärvägar där arbetslivet delas upp i två perioder.
    • Skapa ett snabbspår för gröna teknikprojekt som främjar bekämpningen av klimatförändringen, cirkulär ekonomi eller resurseffektivitet.
    • Bolagsskattereform där skatten är lägre när vinster återinvesteras i företaget istället för att delas ut.
    • Sysselsättningsprogram för personer med partiell eller begränsad arbetsförmåga.

Fortsätt läsa

Sticky (Evenemang)

SU:s julglögg

I juletid fylls Georgsgatan med värme och ljus, då samlas bekanta och vänner i vårt höga hus Vi välkomnar dig att dricka glögg med oss,

Läs mer »