Idag debatteras regeringens planerade nedskärningar i ungas FPA-förmåner i riksdagen. Regeringens proposition skulle bland annat innebära en höjning av den lägre åldersgränsen från 16 till 18 på folkpension, garantipension, sjukdagpenning och partiell sjukdagpenning, samt rehabiliteringspenning och partiell rehabiliteringspenning. Det innebär bland annat att under 18 åringar som arbetar vid sidan av studierna skulle missgynnas avsevärt ifall deras arbetsförmåga försämras.
SU:s ordförande Dan Cederlöf anser inte att förändringen kommer leda till verkliga besparingar. Långsiktigt leder nedskärningen till flera kostnader för samhället, då stödtjänster försämras samt riskerar leda till marginalisering för unga.
– Än igen ser vi oproportionerliga nedskärningar riktade specifikt mot de unga som försöker sitt bästa att bli självständiga och i värsta fall varit tvungna att stödja sin egen familj, eller de som flyttat till en annan ort för att studera. Hur kan regeringen påstå att de satsar på att förbättra sysselsättningen hos finländska unga, samtidigt som förutsättningarna för att exempelvis efter en skada återvända till arbetslivet försämras? säger Cederlöf.
Vidare anser Cederlöf att alla personer som förvärvsarbetar och betalar skatter bör ha rätt till de förmåner, oberoende av ålder. Att frånta under 18-åringar rehabiliterings- och pensionsförmåner är således varken logiskt eller rättvist.
– Att en arbetande 16-åring kan nekas de förmåner hen själv finansierar håller inte i en rättsstat. Vi vet att vi kroniskt underinvesterar i ungas välmående, speciellt efter corona. Kostnaderna som ungas ohälsa förorsakar för staten är flera miljarder så även de minsta investeringarna kan leda till betydligt större avkastning än de besparingar som nu föreslås.