Egentliga Finlands välfärdsområdesstyrelse (Varha) har i september (10.9) tagit beslut att sänka åldersgränsen för gratis preventivmedel från 25 till 20 år, som föreslås träda i kraft vid årsskiftet. Detta förslag riskerar att försämra ungas, speciellt unga kvinnors tillgång till preventivmedel och leda till negativa effekter på folkhälsan, anser Linda Johans, förbundsstyrelsemedlem i Svensk Ungdom.
Varhas motivation till ålderssänkningen är att det skulle innebära en årlig besparing på 400 000 euro, eftersom kostnaderna för gratis preventivmedel skulle minska från 600 000 euro till 200 000 euro.
– Sänkningen av åldergränsen från 25 till 20 är en kortsiktig lösning som lägger ytterligare en orättvis ekonomisk börda på unga och riskerar leda till en ökning av oönskade graviditeter och könssjukdomar. Den ekonomiska pressen kommer göra det ännu svårare för unga att prioritera sin sexuella hälsa samt skapa större stigma kring ämnet, säger Johans
Vidare anser Johans att beslutet bidrar till en ekonomisk ojämlikhet mellan könen.
– Det är speciellt kvinnor som använder preventivmedel som kräver dagligt intag. En del kvinnor äter även p-piller för andra orsaker än för att skydda mot graviditet, såsom om man har riklig mens eller PMS kan p-piller hjälpa, och vissa sorter av p-piller kan även ha god effekt mot akne. Egentliga Finlands välfärdsområde behöver inse vikten av tillgång till gratis preventivmedel ända upp till 25 år, som skapar ett välmående välfärdsområde genom fungerande primärhälsa, avslutar Johans.