Publicerad

Dela denna artikel

Cannabis, glöm dekriminalisering och inför reglering

 I all drogpolitik är det viktigt att erkänna att rusmedel har negativ inverkan. Kannabis orsakar hälsorisker för individen och för samhället orsakar i detta ökade utgifter för att hantera hälsoskadorna. Även om cannabis likt alla rusmedel har en negativ hälsopåverkan, är den nuvarande lagstiftningen inte lindrande för situationen på något sätt. Ifall man tar med de sociala aspekterna i förbudslagen kan de till och med orsaka mer lidande för individen. Det finns olika scenarion för cannabis. Olaglig, dekriminaliserad, reglerad, och fri

En dekriminalisering av cannabis löser heller inte de problem som cannabis orsaker, dekriminalisering kommer att öka brukningen, utan att staten tar del av någon som helst ekonomisk vinning. Då cannabis är förbjudet eller dekriminaliserat spelar det i händerna för organiserad brottslighet.

Förbudslagen för cannabis bör slopas och övergå till en regleringsmodell, så som vi har gjort för alkohol och tobak. En regleringsmodell skulle medföra en mängd nya arbetsplatser inom industrin. Till exempel kunde den finländska jordbruket få ett välkommet tillslag för att få lönsamheten att gå ihop genom produktion av cannabis. Uppskattade siffror på skatteintäkter ligger på en miljard euro.

Övervakningen kunde ske genom en tillsynsmyndighet som regionförvaltningsverket. Produktionen av cannabis skulle kräva lov, och cannabis klassas om den överstiger 1% psykoaktivt tetrahydrocannabinol (THC). Andra regleringar kunde vara så som alkohol och tobak. I regleringen skulle ingå färsk och torkad cannabis, cannabispalantor och frön.

Försäljningen skulle också kräva lov, ha åldersgräns och kunde kräva utbildning från försäljare för att upptäcka problemanvändning. Privat odling ansätt för privatbruk av en mindre grad skulle legaliseras.

Därför anser Svensk Ungdom i Nyland och Svensk Ungdom i Helsingfors och samkretsen:

  • ATT en regleringsmodell för cannabis införs.

Förbundsstyrelsen svar

Motionären lyfter upp en aktuell fråga. En aktiv samhällsdiskussion förs om cannabis och drogpolitiken generellt, och ett medborgarinitiativ gällande legaliseringen av cannabis har mottagits av riksdagen. Diskussionen har också varit aktiv både mellan de politiska ungdomsförbunden och internt, också i Svensk Ungdom.

Förbundsstyrelsen anser att förbundet alltid först och främst ska föra fram en ansvarsfull drogpolitik. Finlands nuvarande drogpolitik är misslyckad och vi ser en stor drogdödlighet speciellt bland ungdomar. Fokuset måste bytas från straff mot hjälp och stöd. Som motionären lyfter fram skulle en reglering vara ett positivt sätt att både kunna stödja de påverkade samtidigt som man kan kontrollera marknaden. En reglering kunde också möjliggöra en forskning om cannabis som läkemedel då det i dagens läge inte är en reell möjlighet på grund av kriminaliseringen.

Förbundsstyrelsen stöder motionen i sin helhet.

Förbundsstyrelsen föreslår att:

  • ATT en regleringsmodell för cannabis införs.

Utskottets förslag:

  • Motionen föranleder inga åtgärder.

Kongressens beslut:

  • ATT en regleringsmodell för cannabis införs.

Österbottens krets anmäler avvikande mening till kongressens beslut gällande motion 30 Cannabis, glöm dekriminalisering och inför reglering.

Åbo 14.5.2023

Maria Tokou, kretsordförande

Roberth Sjöström, vice ordförande

Mira Bäck, vice ordförande

Fortsätt läsa

Sticky (Evenemang)

SU:s julglögg

I juletid fylls Georgsgatan med värme och ljus, då samlas bekanta och vänner i vårt höga hus Vi välkomnar dig att dricka glögg med oss,

Läs mer »