Om Svensk Ungdom

Vi är en liberal politisk  ungdomsorganisation som jobbar för allas lika möjligheter i livet. Vårt moderparti är SFP.
SU leds av en förbundsstyrelse och har åtta anställda. Vår verksamhet är som mest aktiv i Svenskfinland och i språköarna – men vi finns och påverkar i hela Finland. Som medlem kan du lättast vara aktiv i en krets eller i ett utskott. Vi ställer upp kandidater i val, och påverkar aktivt politiken i kommuner, välfärdsområden och genom vårt moderparti SFP. SU:s högsta beslutande organ är kongressen, som ordnas varje vår – där är alla medlemmar välkomna.

SvenskUngdom_OmSvenskUngdom
Förbundet

Vi är ett socialliberalt förbund och våra ca 2600 medlemmar är mellan 14-30 år gamla. SU styrs av en förbundsordförande, två vice ordförande och fem styrelsemedlemmar.

SU och SFP

Svensk Ungdom (SU) är Svenska folkpartiets (SFP)
ungdomsorganisation. Vi påverkar SFP inifrån men för en självständig politik och har helt egen verksamhet. Vår ordförande är medlem i SFP:s partistyrelse och för på så sätt fram SU:s åsikter till partiet. Vi påverkar aktivt på SFP:s partidagar och genom SFP:s partifullmäktige.

Utskott

SU har också fem arbetsutskott för olika politiska teman: jämställdhetsutskottet, ekonomi- och arbetsmarknadspolitiska utskottet, internationella utskottet, miljöpolitiska utskottet, högskolepolitiska utskottet. Utskotten tar ställning i frågor och utvecklar SU:s politik på sitt eget politiska område. Alla medlemmar får gå med i ett utskott. Ansökan finns här!

Kretsar

Förbundet är indelat i fyra geografiska kretsar: Egentliga Finland, Helsingfors och samkretsen, Nyland och Österbotten. Kretsarna påverkar på lokal nivå och styrs av egna styrelser och ordförande. Kretsarna har också lokalavdelningar på vissa orter. Du kan få mer information om dessa av kretsen.

Kretsar

Svensk Ungdoms verksamhet delas in i kretsar – du hör till kretsen som du bor i. Kretsarna har egna styrelser och kan självständigt ta ställning i frågor och ordna evenemang.

Genom att vara med i en kretsstyrelse kan du påverka lokala frågor med andra unga med liberala värderingar. Kretsarnas styrelser väljs varje höst, men om du vill veta mer om vad kretsen ordnar kan du följa kretsen på Instagram eller ta kontakt med kretsens verksamhetsledare.

SvenskUngdom_Helsingforsochsamkretsen

Helsingfors och samkretsen

Svensk Ungdom i Helsingfors och samkretsen ansvarar för förbundets bevakning av huvudstaden och språköarna. Kretsen tar ställning i frågor om bland annat kollektivtrafik, miljöpolitik, stadsutveckling och samhällsplanering.

Kretsen ordnar olika diskussionstillfällen, pizzakvällar, evenemang och träffar regelbundet SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors.

helsingfors@su.fi

Instagram

Nyland

Svensk Ungdom i Nyland arbetar för frågor som är aktuella i kretsen som
sträcker sig från Hangö i väst till Lovisa i öst. Nylands krets arbetar för en region som kombinerar den urbana livsstilen och en levande landsbygd och
skärgård och där service finns nära till.

Kretsen ordnar olika utbildningar, seminarier och andra evenemang. SU i Nyland har nära samarbete med SFP på de olika orterna i Nyland.

nyland@su.fi

Instagram

SvenskUngdom_Nyland
SvenskUngdom_EgentligaFinland

Egentliga Finland

Svensk Ungdom i Egentliga Finland samlar samhällsintresserade unga och studerande – både i skärgården och i Åbo. Kretsen arbetar för en levande skärgård, ett brett utbildningsutbud och tar särskilt ställning i frågor som rör studerande.

Kretsen ordnar olika studiebesök och utbildningar, kaféhäng, och träffar med politiker. Kretsen har ett kansli i Åbo.

egentligafinland@su.fi

Instagram

Österbotten

Svensk Ungdom i Österbotten är SU:s största krets med mer än tusen
medlemmar. Kretsen bevakar den aktuella politiken i regionen och tar
ställning i frågor som berör unga österbottningar samt samarbetar tätt med partiet.
Kretsen ordnar seminarier och studiebesök och deltar i bland
annat Pampas nationaldag och andra evenemang för studerande. Kretsen har lokalavdelning bland annat i Vasa och är aktiv både i norra och södra Österbotten. Kretsen har ett kansli i Vasa.

osterbotten@su.fi

Instagram

SvenskUngdom_Österbotten
line_white

Utskott

Svensk Ungdoms verksamhet bedrivs också i utskott. Utskotten är arbetsgrupper för olika politiska temaområden och i dem kan medlemmar från hela landet delta.

Du kan anmäla intresse att gå med i ett utskott när du vill. Genom att sitta i ett utskott kan du direkt vara med och forma förbundets verksamhet och politik, samtidigt som du får lära känna och samarbeta med personer som är intresserade av samma politiska frågor som du. Att sitta med i ett utskott är roligt, lärorikt och ett ypperligt tillfälle att lyfta fram de frågor just du tycker är viktiga.

EPU

Ekonomi- och arbetsmarknads- politiska utskottet

Inom ekonomi- och arbetsmarknadspolitiska utskottet (EPU) diskuteras frågor som berör jobb, ekonomi och arbetsmarknad. Vill du driva ansvarsfull och framtidsinriktad ekonomipolitik tillsammans med andra unga är EPU det perfekta utskottet för dig.

Kontakt:

SvenskUngdom_Utskott-VictorDahlberg

Utskottsordförande victor.dahlberg@su.fi


Instagram

JÄMU

Jämställdhets- utskottet

Jämställdhetsutskottet (JämU) bevakar frågor som gäller alla köns lika rättigheter. Utskottet arbetar bland annat för en jämställd arbetsmarknad och lika löner, könsminoriteters rättigheter och jämställdhet inom politiken. Om du vill jobba för jämställdhetsfrågor så är det här utskottet något för dig.

Kontakt:

SvenskUngdom_Utskottsordförande

Utskottordförande patricia.gronholm@su.fi


Instagram

IU

Internationella utskottet

Internationella utskottets medlemmar (IU) representerar SU utomlands på olika evenemang som våra tak- och vänorganisationer ordnar. IU tar ställning i internationella frågor och bevakar särskilt förbundets politik om fred, mänskliga rättigheter och internationellt samarbete.

Kontakt:

SvenskUngdom_Utskottsordförande

Utskottsordförande: ben.jokinen@su.fi


Instagram

MIPU

Miljöutskottet

MIPU Utvecklar förbundets klimat- och miljöpolitik och gör kampanjer om olika ämnen som är relevanta för klimatet, såsom om grön energi. Utskottet påverkar också aktivt SFP:s klimatpolitik bland annat på SFP:s partidagar.

Kontakt:

SvenskUngdom_Utskottsordförande

Ordförande: edvard.lindfors@su.fi


Instagram

LSK

Liberala studerande

Utskottet bevakar studerandes ställning, samt lyfter högskolestuderandes perspektiv inom förbundet och i partiet. I LSK får du träffa andra samhällsintresserade studerande från hela landet och lära dig mer om högskolepolitik.

Kontakt:

SvenskUngdom_Utskottsordförande

Ordförande: ida.sloor@su.fi

 

Instagram

Välkommen med i ett SU-utskott

Vill du sitta med i ett utskott och vara med och påverka förbundets politik?

Styrelsen tillsätter medlemmar under hela verksamhetsåret. Har du ett intresse att hänga med i politiken? Skicka in din ansökan!

line_black

Mega FS-möten

Varje månad samlas SU:s förbundsstyrelse (FS) samt krets- och utskottsordförandena till ett veckoslutsmöte som kallas för Mega FS. På de här mötena diskuterar deltagarna politiken i Finland och formar SU:s påverkansarbete. Ofta besöker också riksdagsledamöter Mega FS-mötena! Om du vill träffa SU kan du anmäla intresse att besöka ett mega FS-möte till förbundsordförande Dan Cederlöf.


dan.cederlof@su.fi

044 283 1617

SvenskUngdom_MegaFS-möten
line_black

Kongressen

Kongressen är SU:s årsmöte och vårt högsta beslutsfattande organ. Kongressen ordnas varje år och då samlas SU-medlemmar från hela landet för ett veckoslut för att mingla, rösta om politiken, välja förbundsstyrelse och ordförande och äta supémiddag tillsammans. På kongressen är också internationella gäster inbjudna. Kongressen är det kanske roligaste sättet att komma med i verksamheten om man är ny!

 

SvenskUngdom_Kongressen
line_black

Politikerskolan

Politikerskolan är en kurs riktad till andra stadiets studerande som ordnas varje år. I den samlas ungefär 20 samhällsintresserade unga  som vill lära sig mer om hur politiken fungerar. Politikerskolan inkluderar bland annat ambassadbesök, workshops och föreläsningar. Studerande kan ofta få kursen godkänd som en kurs på andra stadiet.  Ansökan till Politikerskolan är just nu öppen. Sök om en plats och läs mera här

SvenskUngdom_Politikerskolan
line_black

Debattforum och debattävling

Svensk Ungdom och Finlands svenska skolungdomsförbund FSS gemensamma projektet Debattprojektet består av debattävlingar och debattforum. Debattforum är workshops som skolor kan beställa till en klass eller grupp. Debattävling ordnas mellan gymnasieskolor i Svenskfinland. Du kan läsa mer om Debattprojektet på FSS hemsidor.

SvenskUngdom_Debattforum

Frågor & Svar

Svensk Ungdom (SU) är en politisk ungdomsorganisation i Finland med cirka 3000 medlemmar. Förbundet arbetar för liberala värderingar, jämlikhet och flerspråkighet. SU är SFP:s ungdomsorganisation.

Du kan gå med i SU genom att skriva in dig här (länk). Om du vill bli aktiv kan du gå med i en krets eller i en av våra arbetsgrupper eller genom att komma på kongressen. Om du har frågor kan du ta kontakt med personalen.

Du kan skriva in dig via vårt medlemsformulär. Som medlem får du delta på evenemang och påverka förbundets politik.

SU har tre kanslier: I Helsingfors, i Vasa och i Åbo. SU är mest aktivt i Svenskfinland och i språköarna. Som medlem hör du till antingen Egentliga Finland, Helsingfors och samkretsen, Nyland, eller Österbottens krets. Till Helsingfors krets hör också samkretsen, alltså språköarna och övriga orter där finskan är majoritetsspråk.

Kongressen är SU:s årsmöte och förbundets högsta beslutsfattande organ. Kongressen ordnar varje år och då samlas SU-medlemmar från hela landet för ett veckoslut för att mingla, rösta om vår politik och äta supémiddag tillsammans. I år ordnas kongressen i maj.

Dan Cederlöf är Svensk Ungdoms ordförande. Han leder SU:s förbundsstyrelse och representerar SU i SFP:s partistyrelse.

Du når SU lättast genom att maila eller Whatsappa personalen eller genom att ta kontakt på vår Instagram. Om du inte vet vem en fråga berör kan du maila info@su.fi

Svensk Ungdom arbetar bland annat för ett höjt studiestöd, för sänkt rösträttsålder, för det svenska språket, för sänkt skatt på arbete och för att istället utsläpp ska beskattas.

SU är en liberal organisation och jobbar för ett samhälle där alla får välja sitt eget liv. SU arbetar för ett samhälle där alla får det stöd de behöver och där minoriteters rättigheter tryggas. SU jobbar också för att uppmuntra företagsamhet och för att du ska få vård oberoende var du bor i landet.

Politikerskolan är en kurs riktad till andra stadiets studerande som ordnas varje år. I den samlas ungefär samhällsintresserade 15-29 åringar som vill lära sig mer om hur politiken fungerar. Politikerskolan inkluderar bland annat ambassadbesök, workshops och föreläsningar. Ansökan öppnar årligen i slutet av sommaren.