Publicerad

Dela denna artikel

Reparationer bör inte straffas med höga skatter

Att reparationstjänster på bruksföremål fortfarande beskattas lika hårt som nya produkter är problematiskt, även om det inte är förvånande. Att upprätthålla en hög beskattning av arbetstiden för reparationer går emot  både miljömål och konsumenternas behov.

 

Vi på Svensk Ungdom anser att det bör vara ekonomiskt försvarbart att reparera istället för att köpa nytt.

 

– I en tid då vi strävar efter hållbar konsumtion och minskad resursförbrukning, bör vi gynna reparationer snarare än slit-och-släng. Det är ofta dyrare att laga en produkt än att ersätta den med en ny, vilket beror på att arbetstiden för reparationer beskattas högt. Det här är inte rimligt, säger Simon Hellbom, vice ordförande för Svensk Ungdom.

 

Problematiken påverkar också många småföretagare inom reparationsbranschen, som får svårt att konkurrera med billig massproduktion.

 

– Genom att sänka skatten på reparationstjänster kan vi både främja lokalt företagande och minska avfallet. Det vore en vinst för konsumenterna, ekonomin och klimatet, konstaterar Hellbom.

 

Om inget görs riskerar vi att förvärra situationen, med ännu mer onödigt avfall och färre incitament för att ta hand om de produkter vi redan har.

 

– Det är dags att vi anpassar skattesystemet för en hållbar framtid. Att förlänga livslängden på produkter genom reparation bör inte straffas med höga skatter. Istället borde vi underlätta för människor att göra miljövänliga val, utan att det blir en fråga om ekonomi, avslutar Hellbom.

Fortsätt läsa