I ljuset av den pågående behandlingen av statsbudgeten för 2025 oroar sig Svensk Ungdoms högskolepolitiska utskott över de föreslagna förändringarna och nedskärningarna som drabbar våra studerande. Regeringen planerar att överföra bostadsstödet till ett bostadstillägg under studiestödet med ett tak på 296 euro per månad – en nivå som är otillräcklig för att täcka studerandes faktiska boendekostnader. Med genomsnittliga boendekostnader på 573 euro i augusti 2024 står det klart att detta förslag riskerar att försämra de ekonomiska förutsättningarna för studerande ytterligare.
– Denna förändring hotar inte bara studerandes möjlighet att fokusera på sina studier, utan även hela samhällets långsiktiga utveckling. Det borde vara en självklarhet att säkerställa att våra studerande har rätt till en trygg ekonomisk tillvaro under sin utbildning, säger Ida Slöör, ordförande för Svensk Ungdoms Högskolepolitiska utskott.
Enligt resultaten av KOTT undersökningen som publicerades av THL under veckan har de ekonomiska svårigheterna bland studerande ökat markant de senaste tre åren. Andelen högskolestuderande som upplever sin försörjning som osäker har stigit från 13 procent till 19 procent, och för yrkeshögskolestuderande är situationen ännu värre. Under våren 2024 uppgav 24 procent av studenterna att de oroar sig för att maten ska ta slut på grund av brist på pengar, och 18 procent har tvingats avstå från att köpa nödvändiga läkemedel.
– Den höga inflationen och de fortsatta nedskärningarna i bostadsstödet förvärrar situationen ytterligare och orsakar ekonomisk stress hos studerandena, vilket i sin tur påverkar deras fysiska och mentala hälsa.Om våra studerande inte kan lita på att de har råd att betala för grundläggande behov, hur kan vi då förvänta oss att de ska prestera akademiskt? frågar Slöör.
Bristen på studentbostäder i Finland är en annan kritisk fråga. Många studenter tvingas hyra på den privata marknaden till orimliga priser. Genomsnittliga boendekostnader för ensamstående studenter var 573 euro i augusti 2024, medan det föreslagna bostadstillägget i regeringens budget är endast 296 euro – en nivå långt under studenternas faktiska behov. Även i den statligt subventionerade bostadssektorn steg boendekostnaderna till nästan 500 euro i genomsnitt. Dessa nedskärningar i bostadsbidragen slår hårt, särskilt mot de som studerar i storstäderna, där boendekostnaderna är höga.
– Regeringens mål att uppmuntra till billigare boendelösningar faller platt utan tillräcklig tillgång på studentbostäder. Det är inte bara ekonomiskt pressande för studerande, utan också kontraproduktivt för deras studietakt. Att höja studielånet är inte heller en hållbar lösning, då vi riskerar att skuldsätta studenterna upp till 30 000 euro under studietiden – en ekonomisk börda som många inte kan bära, säger Slöör.
Nedskärningar drabbar även hälsovårdsutbildningar och yrkeshögskolorna, vilket äventyrar tillgången till utbildning.
– Vi kan inte acceptera att regeringens budget för 2025 underminerar studerandes ekonomiska trygghet. Att överföra bostadsstödet till ett otillräckligt bostadstillägg är att blunda för verkligheten, där studerande redan kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Att investera i våra studenter är att investera i vårt samhälles framtid. Det är dags att sätta handling bakom orden och visa att vi värderar utbildning och välfärd, avslutar Slöör.