I går har Samlingspartiets ungdomsförbund, KD-unga och Sannfinländsk ungdom tagit ställning för att de vill slopa kårobligatoriet, det vill säga att det är obligatoriskt för studerande att höra till studentkåren. Kårmedlemskapet kostar kring 70 euro om året vilket är en hög summa för studerande.
Svensk Ungdom anser istället att man i första hand bör öka studerandes köpkraft genom att höja studiepenningen och inkomstgränserna ytterligare, hellre än att försvaga kårernas autonoma ställning.
– Istället för att slopa det obligatoriska kårmedlemsskapet, vilket är ett forum för samhällspåverkan, borde vi höja studiepenningen och inkomstgränsen för att säkerställa studerandes ekonomiska ställning, säger Alexandra Wegelius, ordförande för SU:s högskolepolitiska utskott
En kår kan inte likställas med en övrig förening eftersom kårerna har lagstadgade uppgifter, vilket även påpekats av förvaltningsdomstolen i Finland. Det obligatoriska kårmedlemsskapet utgör en viktig del av kårernas finansiering och är enligt SU viktigt för kårernas fortsatta framtid som påverkare i Finland.
– Det är ingen fråga om att studerandes ekonomiska ställning just nu är svår, och många studerande lever under fattigdomsgränsen. Att slopa kårobligatoriet är dock inte lösningen i det här skedet eftersom kårerna är viktiga intressebevakare och påverkare när det gäller studerandenas rättigheter, avslutar Wegelius.