Julia-Stahle-pressmeddelande-16.4

Publicerad

Dela denna artikel

SU: Ökad rättvisa mellan generationer, men risk för mer skuldsättning bland studerande

Regeringen har förhandlat fram ramarna för nästa års statsbudget och resterande regeringsperiodens ekonomi. Förhandlingarna inleddes med ytterligare ett anpassningsbehov på 3 miljarder euro.

 

– Unga och studerande slogs oproportionerligt hårt av anpassningarna i början av regeringsperioden, medan vi vid denna förhandlingsrunda ser en högre grad av social rättvisa mellan generationerna. Anpassningarna är mer jämnt fördelade så att också exempelvis pensionerna är föremål för besparing, säger Julia Ståhle, förbundsordförande för Svensk Ungdom.

 

De sociala bidragen studerande får kommer att förändras, så att studerande blir mottagare av bostadstillägg istället för allmänt bostadsbidrag. Bostadstillägget delas ut som ett tillägg till studiestödet, på individuell nivå.

 

– En övergång till bostadstillägget gynnar i vissa fall par- och kompisboende, medan de som bor ensamma riskerar få mindre stöd, beroende på till vilken grad maximinivån för bostadstillägget fastställs. Det bostadstillägg som nu planeras ligger enligt regeringen på samma nivå som år 2017, maximibeloppet ska klargöras senare. SU anser att maximinivån bör fastställas till en sådan nivå att inte de studerande som bor själva drabbas av ytterligare nedskärningar, säger Ståhle.

 

SU ser vidare fler risker i att flytta över studerande till bostadstillägget.

 

– Eftersom bostadstillägget endast gäller under de månader man lyfter studiestöd, det vill säga inte under sommarmånaderna, finns en risk att studerande tvingas skuldsätta sig ifall de inte får sommarjobb. Det här kan drabba somliga branscher mer än andra och riskerar sätta grupper av studerande i en ojämlik position, avslutar Ståhle.

Fortsätt läsa

Sticky (Evenemang)

SU:s julglögg

I juletid fylls Georgsgatan med värme och ljus, då samlas bekanta och vänner i vårt höga hus Vi välkomnar dig att dricka glögg med oss,

Läs mer »